Slik ser en reise i lysets hastighet ut

En gruppe studenter ved Universitetet i Leicester har sett nærmere på hvordan en reise gjennom rommet i lysets hastighet ville sett ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet til høyre er slik en reise i lysets hastighet er fremstilt i Star Wars-filmene. Studenter ved Universitet i Leicester mener det ville sett ut som på bildet til venstre. (Foto: University of Leicester)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

I de tre første Star Wars-filmene fra 70- og 80-tallet sees stadig vekk Millenium Falcon, romskipet til Han Solo, på vei gjennom rommet i lysets hastighet.

I det hyperdriven, mekanismen som får fart på skipet, setter inn, og det skyter fart inn i hyperrommet i lysets hastighet, blir bildet av stjernene seende ut som lange lysstråler. Det har blitt selve bildet på hvordan en romferd i lysets hastighet skal se ut.

Men nå har studenter ved Universitetet i Leicester publisert en artikkel der de beskriver hvordan utsikten i Millenium Falcon egentlig ville vært hvis man hadde kommet seg opp i lysets hastighet.

Artikkelen er publisert i det årlige University of Leicester’s Journal of Physics Special Topics, som inneholder en rekke kortere rapporter skrevet av studenter som går det siste året på master i fysikk.

Kaptein Han Solo på Millennium Falcon flyttet seg raskt gjennom verdensrommet i Star Wars-filmene. (Foto: Wikipedia Commons)

– Mange av artiklene som publiseres i tidsskriftet er forbløffende, annerledes og kanskje litt utenfor tema vårt vanlige tema. Det skal bare være kreativt i special topics. som fysiker og forsker må man kunne bruke fantasien og ha evne til å tenke litt utenfor boksen, sier studieleder Dr. Mervyn Roy om faget.

Dopplereffekten

De fire studentene Riley Connors, Katie Dexter, Joshua Argyle, og Cameron Scoular, alle studenter ved universitetet, valgte dermed å se nærmere på hva som faktisk ville skjedd hvis et romskip skulle nådd lysets hastighet.

Studentene har kommet frem til at synet som hadde møtt deg hvis du hadde sittet i Millenium Falcon, ikke hadde vært på langt nær så spektakulært som på Star Wars-filmene. Det du ville sett er en stor rund flate med lys, men uten de karakteristiske strekene som sees i Star Wars.

Årsaken til det er dopplereffekten, som er: «den tilsynelatende endringen i frekvens eller bølgelengde av en bølge som registreres av en observatør som beveger seg relativt til bølgens kilde».

Det som ville skjedd under en økning av hastigheten opp til lysets hastighet i rommet, er en blåforskyvning. Det er en forkortelse av bølgelengden og/eller frekvensen til elektromagnetiske bølger som bli sendt ut fra et objekt.

Fra Millennium Falcon-mannskapets synspunkt, vil bølgelengden til lyset fra stjernene reduseres, og gå fra å være synlig til røntgenmodus.

De ville rett og slett sett en rundt flate av sterkt lys, mest konsentrert i midten, når den kosmiske bakgrunnsstrålingen blir synlig.

Enormt trykk

Studentgruppen fant også ut at de intense røntgenstrålene stjernene hadde sendt fra seg, ville skjøvet romskipet bakover og sørget for at det slakket farten. Trykket skipet ville blitt utsatt for ville vært det samme som hvis det hadde ligget på bunnen av Stillehavet.

Det regnestykket viser at Han Solo måtte hatt ekstra mye energi på lager på fartøyet for å klare å stå imot det enorme presset. Lysstrålingen som hadde truffet skipet ville også vært svært kraftig.

– Hvis Millenium Falcon hadde eksistert og kunne reist så raskt, burde mannskapet absolutt hatt på seg solbriller. Fartøyet burde også hatt en form for beskyttelse mot de farlige røntgenstrålene, sier student Riley Connors.

Forskningen studentene gjorde er basert den spesielle relativitetsteorien til Einstein, og studentene mener Han Solo og mannskapet burde kjent effekten av denne.

– Kanskje Disney bør ta de fysiske implikasjonene i betraktning når de skal lage de neste filmene, sier student Katie Dexter.

Powered by Labrador CMS