Annonse

Der alt må finnes opp

Du kan ikke bruke et hvilket som helst måleutstyr for å registrere hvilke partikler som hagler ut når blykjernene braker sammen i detektoren ALICE ved CERN. Instrumentene må finnes opp og skrus sammen underveis.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Per Thomas Hille viser fram en av krystallstavene som skal være med i ALICE"

Doktorgradsstipendiat Per Thomas Hille er med på å lage Photon Spectrometer (PHOS) - et av måleinstrumentene som skal monteres i detektoren ALICE.

Det skal måle energien til partikler som spruter ut fra kollisjonene der inne.

Fronten av instrumentet er dekt av tusenvis av blytunge krystallstaver.

- Krystallene er framstilt av et spesiallagd stoff med mye bly i, forklarer Hille.

- Slike krystaller finnes ikke i naturen, men må lages i et laboratorium. Stoffet er forsket frem spesielt for PHOS, og per i dag finnes det bare tre laboratorier i verden med utstyr til å lage krystallstavene vi trenger.

Når partikler fra krasjet treffer stavene lager de et lysglimt før de stopper opp i den tette krystallstrukturen.

Intensiteten på glimtet forteller hvor mye energi partikkelen hadde. Dette lyset registreres av elektronikk på baksida.


 

Sorterer data

En av utfordringene er imidlertid at instrumentet kommer til å måle enorme mengder av glimt fra et ufattelig antall kollisjoner. De fleste av dem er fullstendig uinteressante.

- Vi jobber med å lage et filtersystem som analyserer resultatene mens de kommer inn, og bare tar vare på data som virker interessante, forklarer Hille.

- På fagspråket kaller vi det et triggersystem, altså et system som “trigger” lagring av interessante data. I ALICE har vi fire nivåer av triggere, og for hvert nivå reduseres datamengden.

"Det er ikke uvanlig at forskerne bruker noen MacGyver-triks mens de finner på høyteknologiske måleinstrumenter."

Festet med tyggegummi

Nå skal utstyret testes slik at forskerne er sikre på at det virker når det først blir montert i ALICE. Veien fram til det ferdigtestede måleinstrumentet ville gjort selv MacGyver misunnelig.

Her bruker forskerne sjeldent hyllevarer, fordi elektronikken og utstyret de trenger rett og slett ikke finnes. Og det mangler visst ikke på kreativiteten når noen er i beit for passende utstyr.

Et par pappesker blir for eksempel fine kretskortstøtter, mens gamle planker duger som stativ for ledninger og elektronikk. Hille viser til og med fram ei real tyggisklyse på et kretskort. Den har gjort nytte som festemiddel.

- Men vi ordner det så klart på en ordentlig måte i delene som skal inn i detektoren, forsikrer han.

Nå jobber forskerne på spreng for å få alt klart til begynnelsen av 2008. Da skal ALICE og de andre detektorene være ferdige, så eksperimentene kan begynne.

Powered by Labrador CMS