CERN søker rekrutter

I morgen kommer utsendinger fra forskningslaboratoriet CERN til Universitetet i Oslo for å lokke studenter til gjesteopphold. Må de virkelig lokkes?   

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"På CERN er det alltid oppgaver som må utføres. (Foto: CERN)"


- Må dere virkelig lokke studenter og unge forskere til CERN? Man skulle kanskje tro at folk nærmest sto i kø for å jobbe ved det kjente atomfysikksenteret?

- Ikke alle er oppmerksomme på mulighetene de har på CERN. De forbinder kanskje anlegget bare med partikkelfysikk og teoretisk fysikk, men dette er jo et enormt laboratorium.

- Vi trenger folk, også innen informatikk, ingeniørvitenskap og elektrovitenskap, sier Erik Adli.

Han er blant de norske som er kommet fra Genève for å fortelle studenter om mulighetene ved å legge deler av studiene til det verdenskjente laboratoriet – også for de som tar utdannelser man i utgangspunktet ikke forbinder med CERN.

Han er selv i sluttfasen av sin doktorgrad, og har vært ved CERN i over fire år. Men det er ikke så mange norske studenter som søker om et opphold på det enorme, og delvis underjordiske laboratoriet, som man kanskje skulle tro.

"Erik Adli foran testfasiliteten til prosjektet CLIC - den neste generasjonen partikkelakselerator. (Foto: Henning Huuse"

- Nordmenn er litt trege til å reise til ut for å ta utdanning. Vi må nå prøve å nå ut nå ut til ulike målgrupper - vi må vise at CERN er noe for alle, sier Adli.

- Kan få jobbe med LHC

CERN huser blant annet den gedigne partikkelakseleratoren, Large Hadron Collider, som slanger seg som en slags 2,7 mil lang partikkelveddeløpsbane 100 meter nede i jorda under anlegget.

Formålet med LHC er å kollidere to partikkelstråler så kraftig sammen at partiklene knuses, og avslører sine minste bestanddeler - universets og livets byggeklosser. Dette kan studentene som får lagt deler av studiet til CERN få mulighet til å jobbe med, lokker Adli.

- Det er jo mange prosjekter på CERN, så man kan for eksempel jobbe med å utvikle GRID - modellen. GRID er dataprogrammet som skal sende dataene som kommer fra Large Hadron Collider til forskere i hele verden.

- Eller du kan få jobbe på en av de fire detektorene langs LHC, hvor partikkelkollisjonene skal finne sted. Du kan bli sittende å jobbe med selveste LHC, og det er faktisk en fantastisk sjanse til å få erfaring.

"Norge er et av 20 medlemsland som samarbeider om prosjekter ved CERN. (Foto: Naomi Lubick)"

- Det er snakk om gode tekniske programmer, fra seks til tolv måneder i lengde - enten som en del av master eller doktorgraden din, eller jobb utenom graden, sier Adli.

- En unik sjanse

- Erfaring fra CERN, og det å få komme inn i et slikt internasjonalt miljø, er en unik mulighet, sier Adli.

Han mener de norske studentene ikke må la seg skremme, og ikke tro av CERN er et uoppnåelig sted for en ung student.

- Søknadene blir vurdert av en komité ved CERN. Norge har omtrent 20 plasser årlig, så hvis du skriver en god søknad, har du faktisk en fair sjanse til å få komme dit, sier han.

- Men er CERN noe for alle da?

- Du trenger ikke være noen Einstein, men du må være motivert og interessert i fagfeltet ditt, sier Adli til forskning.no.

Han er å finne ved en stand sammen med andre CERN-representanter i Idrettshallen på Blindern i morgen fra 11.00 – 16.00. De er der i anledning arrangementet IAESTEs næringslivsdager ved Universitetet i Oslo.
 

 

Powered by Labrador CMS