Annonse

Tordenen brøler, men kan lyn snakke?

Etter å ha studert oversida av tordenvær, har flere astronauter stilt seg nettopp dette spørsmålet: Snakker lynene sammen? Der ovenfra kan det nemlig se ut som om skyene samordner lynene, i stedet for å fyre dem av i hytt og pine.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyn og torden har vært gjenstand for utstrakt undring og undersøkelse siden lenge før Tor og Odins dager. Likevel er det fremdeles ett og annet vi ikke vet om fenomenet.

Flere av astronautene som i løpet av de siste 30 åra har sett tordenshowene fra oven, synes for eksempel det ser ut som om lynene påvirker hverandre, selv når avstanden mellom dem er hundrevis av kilometer.

Men kan dette virkelig stemme?

Nå har Yoav Yair og kollegaene hans fra Open University i Israel brukt avansert matematikk for å komme til bunns i saken. De konkluderer med at noe muffens er på gang.

Matematikk

Yair og teamet hans har brukt en matematisk teknikk som kalles nettverkteori for å lete etter mønster på filmer av tordenvær fra romferga Columbia. Slik kan lynene grupperes etter når de går av, skriver Science.

Da viste det seg at det ikke lynte i tilfeldig rekkefølge. I store stormsystemer så det ut til at aktiviteten ble påvirket av hva som skjedde i noen spesielle områder i skyene. Lynene her ble ofte kjapt fulgt opp av lyn på andre steder.

Nettverksteorien indikerer altså at lynene på en eller annen måte er forbundet med hverandre. Men hvordan?

Forskerne er rett og slett ikke helt sikre, men en av teoriene går ut på at lyn sender ut elektromagnetiske bølger som kanskje reflekteres av jorda og utløser lyn andre steder.

Studien beviser ikke at et lyn kan utløse et lyn hundrevis av kilometer unna, sier Yair til Science.

- Men den antyder at det finnes en skjult forbindelse.

Referanse:

Forskningen ble presentert på et møte i American Geophysical Union.

Lenke:

Science: Lightning Has a Long-Distance Conversation

Powered by Labrador CMS