Metronomer marsjerer bare halvt i takt i nytt eksperiment
Når man setter i gang metronomer på en gynge, organiserer de seg selv slik at de begynner å svinge i takt. Men et eksperiment viser at taktmålerne også kan dele seg i grupper, slik at bare halvparten av dem finner takten.
HenrikBendixjournalist videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forestillingen er slutt, og applausen braker løs. Etter få sekunder klapper alle i takt.
Det er ikke bare mennesker som spontant finner takten. I naturen finnes det mange eksempler på fenomenet. I hjertet må cellene holde takten, og i tropene kan du se svermer av ildfluer som blinker i takt.
Hvis du setter gang i et antall taktmålere - metronomer - som står på et fast underlag, vil de naturligvis ikke begynne å gå i takt. Men det vil de gjøre hvis du stiller dem på en plate som kan bevege seg fram og tilbake.
– Metronomene blir vugget inn i en synkron rytme, forteller Erik Andreas Martens, som er postdoktor på Danmarks Tekniske Universitet. Han har vært med på å utføre et eksperiment som viser en helt ny side av synkroniseringsfenomenet.
Forskerne utstyrte hver metronom med en flekk som var selvlysende i ultrafiolett lys. På den måten var det lett å se om metronomene svingte i takt eller ikke.
Både i takt og utakt
Det er ikke nødvendigvis et enten-eller for metronomene. De kan være i takt eller i utakt – og det finnes en tredje mulighet. Systemet kan ende med å ha en synkronisert del og en asynkron del – en såkalt kimære-tilstand.
Det har matematikerne visst lenge, men det er først nå fenomenet er blitt demonstrert i praksis, på Max Planck-instituttet for dynamikk og selvorganisering i Tyskland.
– Vi har satt metronomer på to gynger som er forbundet med fjær som kobler sammen de to systemene. På den måten får vi kimære-tilstanden, sier Erik Andreas Martens.
30 metronomer settes i sving
På den ene gyngen begynner alle 15 metronomer raskt å svinge i takt, men det skjer ikke på den andre.
Man har aldri tidligere observert at sammenkoblede, identiske enheter kan organisere seg i en ordnet og en uordnet del. Eksperimentet er beskrevet i en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet PNAS.
Spørsmålet er nå hva resultatet kan brukes til.
– Vi har bare brukt vekter, fjær og pendler, altså svært elementære byggedeler. Og de har analoger i elektroniske og kjemiske nettverk. Så disse kimære-tilstandene burde kunne oppstå i disse systemene også, sier Erik Andreas Martens.
Matematikken har kommet ned på jorden
Han nevner vekselstrømmen i strømnettet som et eksempel på at det er viktig at ting svinger i takt. En plutselig utakt i strømnettet kan medføre strømbrudd, så systemet må være motstandsdyktig overfor kimæretilstander.
– Man kan også forestille seg andre teknologiske bruksområder, men det er fortsatt ikke helt klart hva forskningen vår kan føre til. Det vil framtiden vise. Men nå har vi i hvert fall tatt de abstrakte matematiske modellene og knyttet dem til den virkelige verden ved å utføre et eksperiment.
Annonse
Denne videoen har ingenting med det omtalte forsøket å gjøre, men forestiller 32 metronomer som begynner å svinge i takt. (Video: IkeguchiLab)