Annonse

Kuler fra kjempekrasj

Millioner av tonn med ørsmå kuler er spredt over store deler av jorda. De er antageligvis restene etter et kjempenedslag som forandret planeten for nesten 13 000 år siden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksempler på kuler som antageligvis ble skapt da en komet eller asteroide traff jorda. (Foto: YDB Research Group)

For 12 800 år siden holdt kloden akkurat på å rive seg ut av den kalde kloa til siste istid. Men plutselig skjedde det noe. I løpet av bare ett år raste klimaet tilbake til istidsnivåer.

Omtrent samtidig knelte populasjonene av enorme pattedyr som mammut, mastodont og sabeltannkatter i Amerika. Og de siste sporene etter den kjente Clovis-kulturen stammer også fra denne perioden.

Hva skjedde?

Forskere har diskutert saken i årevis. Men nå peker nye beviser i retning av en mulig årsak til alle disse hendelsene: En komet eller asteroide kan ha krasjet inn i planeten vår akkurat på dette tidspunktet.

Undersøkte 700 kuler

Det er undersøkelser av geologiske lag fra samme tidspunkt på 18 ulike steder i Nord-Amerika, Europa og Midtøsten som har gitt forskerne nye holdepunkter for å tro at det dreier seg om en krasj-katastrofe.

På alle stedene dukket det nemlig opp mikroskopiske kuler lagd av smeltet stein og jord,  tillegg til kull og karakteristiske materialer som skapes i høy temperatur og stort trykk. 

Etter å ha undersøkt nesten 700 av de små kulene, konkluderer forskerne med at de verken kan komme fra vulkaner, lynnedslag eller naturlige branner i kullårer.

Studien omfattet prøver fra 18 ulike steder i ni land på fire kontinenter. (Foto: (Illustrasjon: YDB Research Group))

Trolig kan bare et kjempenedslag fra rommet ha lagd disse kulene og spredd dem ut over halve verden, mener forskerne, som har publisert resultatene sine i tidsskriftet PNAS.

Teamet har beregnet at rundt 10 millioner tonn av de ørsmå ballene må ha blitt spredd over områdene som er undersøkt til nå.

Branner og skyer

Nedslaget må ha hatt voldsom innvirkning på kloden, tror James Kennett, en av de mange forskerne bak studien.

Det kan ha vært snakk om skogbranner over hele kontinenter og skyer av støv som dempet sollyset i lang tid, sier han i følge en pressemelding fra University of California Santa Barbara.

- Bevisene fortsetter å peke mot et større kosmisk nedslag som hovedårsak for det tragiske tapet av nesten alle de bemerkelsesverdige store amerikanske dyra, konkluderer Kennett. 

Referanse:

J. H. Wittkea, Evidence for deposition of 10 million tonnes of impact spherules across four continents 12,800 y ago, PNAS, Early edition, 20. mai 2013.
 

Powered by Labrador CMS