Hvordan ser egentlig virkeligheten ut?

Trodde du at sansene gir et objektivt bilde av hva som skjer rundt deg? Neppe. Hjernen driver nemlig med intens bearbeiding av sanseinntrykkene før den leverer sin versjon av sannheten. Av og til lurer den deg trill rundt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier i hvert fall Michael Baziljevich, og mener han kan bevise det for alle som er nysgjerrige nok til å dukke opp på Vitenskapskafeen, 31. mars. Den holdes på kafeen Rust, i Hegdehaugsveien 22 i Oslo.

Øyet som ser seg selv

- Det finnes en hel del eksperimenter som viser hvordan synet og huden kan spille oss puss, forteller Baziljevich som er fysiker ved Universitetet i Oslo.

- Lyser du for eksempel skrått inn i øyet med en liten lampe, vil du selv kunne se nettverket av blodårer som går langs baksida av ditt eget øye.

Egentlig ser visst øyet disse blodårene hele tiden, men før signalene fra synet når bevisstheten, har hjernen filtrert ut forstyrrelsene.

Det var vel de færreste klar over. Så hvordan kan du da vite om alt det andre du ser, og ikke ser, stemmer overens med den egentlige virkeligheten? Og når man først er inne på den slags, går det i det hele tatt an å bevise at dette er den virkelige verden?

Filosofi

Baziljevich tar opp det store spørsmålet om sansene og den virkelige verden, og vandrer via festlige publikumseksperimenter fra Platons hulelignelse til filmen Matrix.

- Dette blir en krysning mellom fysikk, biofysikk og filosofi, lover han, og røper at det kan bli en smule vanskelig å bevise at vi ikke egentlig ligger i kuvøser i en verden styrt av maskiner.

Føler du at du har noe å lære, eller lære bort, bør du altså ta turen innom Vitenskapskafeen den 31. mars klokka 18:00.

Lenker:

Vitenskapskafeen

Powered by Labrador CMS