Mmmm! Burger! Bykråker spiser mer som mennesker - og har høyere kolesterol. (Foto: Andrea Townsend)

Bykråker hadde høyere kolesterol

Menneskemat ga kråker mer kolesterol i blodet. Men ikke dårligere helse.

Tanken har kanskje slått deg, mens du betraktet en gjeng spurver sette til livs en halv croissant og en muffins på nabobordet på kafeen:

Kommer fjærballene til å få hjerteinfarkt før de fyller to?

Nå har Andrea Townsend fra Hamilton College og kollegaene hennes utforsket hvordan bydietten påvirker fugler. De har undersøkt 140 kråker på ulikt befolkede områder, fra landsbygda til tykkeste byen.

Byfuglene hadde høyere kolesterol

Resultatene bekrefter altså mistanken: Kråkene hadde høyere kolesterolnivåer jo mer urbant de bodde. Antagelig på grunn av stadig økende innslag av menneskemat i kosten, tror Townsend og co.

De testet til og med hypotesen ved å fôre en gjeng med lokale kråker med cheeseburgere fra McDonald’s. Så sammenlignet de burgergjengen med andre kråker i området. Det viste seg altså at fuglene som spiste menneskemat hadde høyere kolesterol.

Hva dette hadde å si for helsa til fjærkreene, er derimot en annen sak.

Bedre helse på bykost

Forskning på mennesker har knyttet høye nivåer av kolesterol til økt risiko for hjertesykdom. Men det var ingen tegn til at kråkene med høyt kolesterol hadde helseproblemer eller større risiko for å dø. Tvert imot.

Byfugler levde generelt kortere enn sine fettere på landet, men det skyltes andre årsaker enn kosten, ifølge forskerne.

Fugler med høyt kolesterol viste derimot oftere tegn på bedre fysisk helse enn de andre. Townsend og co har foreløpig ingen sikker forklaring på hvorfor.

Det er imidlertid verdt å merke seg at kolesterol – til tross for sitt tvilsomme rykte i menneskeverden – er et viktig stoff som kroppen trenger. Negative effekter er knyttet til for høye nivåer, men foreløpig vet vi jo veldig lite om hva som utgjør optimale verdier av kolesterol for kråker.

Referanse:

A. K. Townsend, H. A. Staab, C. M. Barker, Urbanization and elevated cholesterol in American Crows, The Condor, Ornithological Applications, august 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS