Annonse

Dagens dommedag: Maskinene overtar

I dag er maskinene våre hjelpere. Kan de også bli menneskehetens undergang?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For tiden lager vi roboter som kan støvsuge, sveise sammen biler og annet slavearbeid. Men hva skjer den dagen vi klarer å lage maskiner som er smartere enn oss selv?

- Innen 30 år vil vi ha den teknologien vi trenger for å skape overmenneskelig intelligens, spådde den amerikanske matematikeren og science fiction-forfatteren Vernor Vinge i 1993. Det kan bety slutten på sivilisasjonen slik vi kjenner den.

Kunstig intelligens kan visstnok få i stand menneskehetens undergang på flere måter, og ikke alle dreier seg om en diger krig.

Ny rase

Noen forskere ser for seg et slags samarbeid i stedet. Hans Moravec fra Carnegie Mellon University tror for eksempel at mennesker og maskiner vil smelte sammen til en slags postbiologisk vesen med gigantisk hjernekraft.

Flere forskere og sci-fi-fans tror også at man i framtida skal kunne laste hele hjernen og bevisstheten ned på datamaskiner, og dermed leve evig. Og i så fall, når alle bevisstheter er lastet ned og omgjort til bits og bytes, har menneskeheten da sluttet å eksistere?

Downloading er strengt tatt ikke spesielt sannsynlig, men når det gjelder maskindeler i menneskekroppen er vi jo godt på vei allerede. Diverse deler til hofteledd og hjerte er spredt rundt om i befolkningen, og forskeren jobber med databrikker som kan fikse ødelagte deler i hjernen.

Om biologi og teknikk vil gå like godt sammen hvis maskinene en gang får ekte intelligens, er et helt annet, og mye omdiskutert spørsmål.

AI

Hvis vi mennesker en gang klarer å lage en maskin som er like intelligent som oss selv, er veien kort til modeller som er enda smartere. Og hva hvis denne superoppfinnelsen plutselig våkner opp, og kan omprogrammere seg selv?

Da har vi i prinsippet like mye kontroll over skapningen vår som apene har over oss, mener Vinge, som tror vårt eneste håp etter dette, er at maskinene synes vi er søte eller verdt å ta vare på. Ellers er det takk og farvel til hele sivilisasjonen, akkurat som i Terminator-filmene.

Det aller mest skremmende er ikke at de skal oppnå en menneskelig intelligens, mener Vinge, men derimot at maskinene utvikler en annen slags intelligens, slik at ingen av partene har særlig forståelse for hverandre.

Skeptisk

Mange forskere er imidlertid skeptiske til hele problemstillinga. Kunstig intelligens har vært et hett tema siden krigen, men utviklinga på feltet har gått med museskritt, og til nå har vi klart å lage noe som er omtrent like smart som en meitemark.

Dessuten er det ingen selvfølgelig sammenheng mellom intelligens og bevissthet. Uten drifter, ønsker og vilje er framtidas kunstige superhjerner kanskje ikke så mye å være redd for.

For mer om smarte roboter og kunstig intelligens, sjekk: Dumme datamaskiner og roboter på bleiestadiet, og Kan maskinene ta over?

Kilde:

Powell, Corey S.; 20 ways the world could end; Discover Vol 21 No. 10 (October 2000)

Powered by Labrador CMS