Skru fotballen i det lengste hjørnet

Enkelte fotballspillere kan få ballen til å skru seg rundt et hjørne, eller fra et frispark kan de sende ballen rundt forsvarsmuren og rett i nettet. Men hvordan gjør de det?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å skjønne hvorfor en ball kan få en fin skru er selvfølgelig noe helt annet enn å gjøre det selv, men her kommer forklaringen:

Tenk deg at du skal skyte ballen litt mot venstre. Spark med innsiden av den høyre foten. Du treffer litt mot høyre på ballen, og den vil begynne å spinne mot klokka. Mens ballen flyr over gresset flyter det luft rundt den i motsatt retning av ballens bane. Dette øker lufttrykket på den høyre sida av ballen fordi ballen spinner mot venstre. Lufta beveger seg altså i motsatt retning av den høyre siden på ballen.

Samtidig beveger venstresida av ballen seg i samme retning som luftstrømmen. Dette gjør lufttrykket mindre på denne sida. Ballen vil gå i en buet bane mot venstre, i retning mot det lave lufttrykket.

Forhåpentligvis lurer skruen keeperen trill rundt, og ballen klasker rett i krysset. Det er bare å gå hjem og øve, men pass på vindusrutene.

Kjelde: BBC

Powered by Labrador CMS