Navnekrøll for Ida

Ida er beskrevet etter alle kunstens regler, som skikken tilsier når en ny art skal presenteres. Det var bare en feil – det skjedde ikke på papir.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jørn Hurum og hans medforfattere beskrev Ida, som tilhørende arten Darwinius massillae, i en artikkel i det vitenskapelige online-tidsskriftet PLoS ONE.

Det at publiseringen skjedde på nett skapte trøbbel i forhold til den internasjonale organisasjonen som regulerer navn på nye arter.

ICZN - den internasjonale kommisjonen for taksonomi krever publisering i vitenskapelige, trykte tidsskrifter når nye navn skal godtas. Taksonomi er et annet ord for klassifisering av arter, herunder å gi nye arter navn.

Fossilt på papir

Reglene er like om det dreier seg om en sprell levende art eller en 47 millioner år gammel fossil. Det skal skje på papir, ikke på internett. Ifølge den britiske avisa the Guardian godtok ICZN ikke online-publiseringen.

Som en nødløsning ble femti kopier av Hurum og hans medforfatteres artikkel trykt opp og kan nå bestilles per post hos PLoS av de som måtte være interessert.

- Det er mye byråkrati i biologien også. De har ikke fulgt med i tida. De må bare innse at dette er framtida, sier Jørn Hurum oppgitt til forskning.no

Han sier at navnekrøllet nå er løst, og har håp om at reglene vil bli endret. Hurum sier at man innenfor paleontologien har vært vant til å publisere på nett.

Kommer “hjem”

For norsk publikum blir Ida presentert på en utstilling ved Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo. Utstillingen, som åpner den 5. juni på Zoologisk museum har fått tittelen ”Kan vi tilgi…? Darwin”.

Powered by Labrador CMS