Annonse

Øgler først på tørt land

318 millioner år gamle fotavtrykk antyder at reptiler var de første virveldyrene som kravlet opp på den tørre landjorda.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fordi reptiler ikke trenger vann for å legge egg kunne de bevege seg langt inn på land på superkontinentet Pangaea. (Illustrasjon: James Robins)"

Fotavtrykkene ble oppdaget i klippene ved Bay of Fundy i New Brunswick i Canada av professor Howard Falcon-Lang ved University of London.

Studien av fotavtrykkene er publisert i siste nummer av tidsskriftet Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

I motsetning til amfibier, som frosker og padder, trenger ikke reptiler å vende tilbake til vann for å formere seg, og forskere har derfor trodd at reptilene var de første tetrapodene til å krype opp på tørt land.

De nyoppdagede fotavtrykkene viser at denne teorien sannsynligvis er sann, og steinene med fotavtrykkene viser for første gang at tetrapoder kunne bo flere titalls mil fra nærmeste hav allerede for over 300 millioner år siden.

Tetrapoda er fellesbetegnelsen for alle amfibier, krypdyr, fugler og pattedyr som har fire lemmer og er tilpasset et liv på land.

På superkontinentet Pangea

- Fotavtrykkene er datert fra karbontiden, da superkontinentet Pangaea dominerte verden, sier professor Benton, som var med på studien av avtrykkene.

Han forklarer at livet på Pangaea begynte i sumpområder ved kysten, men da reptilene kom inn i bildet, begynte dyr å bevege seg lenger inn i landet.

De nyoppdagede fotavtrykkene kan være enda eldre enn de som ble funnet i 2007 av de samme forskerne på et annet utgravingssted i New Brunswick, og som den gang var de eldste reptilfotavtrykkene noensinne funnet. 

"Her er  de over 300 millioner år gamle sporene etter tetrapoden. (Foto: Dr. Howard Falcon-Lang)"

Referanse: 

Howard J. Falcon-Lang mfl: Diverse tetrapod trackways in the Lower Pennsylvanian Tynemouth Creek 2 Formation, near St. Martins, southern New Brunswick, Canada, i Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, 30. juli 2010

Powered by Labrador CMS