Sjekk ut øglefunnet på Svalbard

Fiskeøglen som nylig ble gravd frem på Svalbard, er det største fossilet av et reptil som noensinne er funnet der.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser deler av skjelettet ut. Fiskeøglen var trolig ti meter lang, og er dermed det største fossilet av et reptil som noen gang er funnet på Svalbard."



Geolog Dierk Blomeier ved Norsk Polarinstitutt og kolleger ved Universitet Tübingen i Tyskland gravde i tidsrommet 12. til 14. september i år frem et cirka 240 millioner år gammelt fossilt skjelett av en diger fiskeøgle på Svalbard.

Fossilet antas å være rundt 10 meter langt. Dermed står forskerne overfor det klart lengste, og dessuten det best bevarte, fossilet innen fiskeøgleordenen Ichthyosauria som noen gang er påvist på Svalbard.

Blomeier og kolleger tror at øglen sannsynligvis tilhører slekten Merriamosaurus, men den er mye større enn andre slike eksemplarer som tidligere er beskrevet i litteraturen.

Oppsiktsvekkende

På grunn av skjelettets noe avvikende proporsjoner, sammenlignet med tidligere funn, vil forskerne heller ikke avvise muligheten for at det kan være snakk om en ny art.

"Kart over Svalbard. Fiskeøglen be funnet i munningen av Sauriedalen på nordsiden av Isfjorden, den store fjorden du ser begynner fra venstre (ved Barentsburg.) Kart: The World Factbook, CIA."

Foreløpig har ikke hele fossilet sett dagens lys, og arbeidet er langt fra avsluttet.

Forskerne anslår at rundt to meter av halen fortsatt er tildekket under bakkenivå.

Det blir karakterisert som oppsiktsvekkende at et fossil av en ichthyosaur er funnet i så god forfatning, selv om erosjon har gjort skade på hodepartiet og deler av overkroppen.

Skjelettet ble funnet i sedimenter som er rundt 240 millioner år gamle.

Avsetninger og andre fossiler (ammonitter, muslinger) funnet i samme steinlag reflekterer et miljø typisk for marine reptiler.

Oppdaget i 2002

Levningene ble for første gang oppdaget i 2002, den gang av en gruppe russiske geologer, ledet av Alexandr Tebenkov fra Polar Marine Geological Research Expedition.

De rapporterte funnet i munningen av Sauriedalen på nordsiden av Isfjorden til Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen.

Men det var altså først tidligere denne måneden av eksperter fra polarinstituttet begynte å grave det ut for alvor.

Geolog Dierk Blomeier opplyser at flere sprekker i fossilet gjør at man må være svært varsomme når den siste delen av det skal avdekkes og hele kroppen graves ut.

"Størrelsen på fossilet har overrasket forskerne, som her er i full gang med feltarbeidet, som varte fra 12. til 14. september 2006. Mer arbeid gjenstår på funnstedet før det vil være aktuelt å frakte fossilet til Longyearbyen."

Stabilisere ved å tette sprekker

Størrelsen på fossilet overrasket forskerne, som vurderte det som umulig å grave det helt ut bringe det trygt til Longyearbyen slik situasjonen er nå. Først skal blant annet den eksakte plasseringen dokumenteres.

Blomeier og kolleger foreslår å stabilisere og herde fossilet ved å tette små sprekker med en spesiell type lim, for å hindre flere skader.

Funnstedet er foreløpig tildekket med jord, samt en presenning, i påvente av ytterligere utgravning.

- Vi håper at vi kan komme tilbake neste år og grave det helt ut, mener Blomeier.

Da vil det være aktuelt å frakte fossilet i helikopter eller en stor båt, siden det etter forskernes vurdering er for stort for gummibåt-transport.

"Paleontolog Michael Maisch, sikkerhetsansvarlig Jörg Lenk og geolog Dierk Blomeier er her avbildet ved funnstedet; i munningen av Sauriedalen på nordsiden av Isfjorden."
"Skjellettet av fiskeøglen skal være rundt 240 millioner år gammelt, og lå godt bevart i sedimentene det ble funnet i."







Powered by Labrador CMS