Illustrasjon av Cynarctus-hund, fra boka "Dogs, Their Fossil Relatives and Evolutionary History." (Illustrasjonen er igjenbrukt med tillatelse fra forlegger og illustratør Mauricio Antón)

Fant ny utdødd hund. Hurra!

JEG BARE ELSKER FORSKNING: Journalist Ingrid Spilde gir deg historien om hvorfor du ofte bør lese mer enn bare pressemeldinga.

Hvem fascineres ikke ved tanken på dyreartene som ingen levende sjel har sett?

For eksempel en hittil ukjent beinknusende hund som hang rundt på det amerikanske kontinentet, i hine hårde dager da skrekkhaien megalodon herjet i havet.

Det er nemlig det de lover oss i pressemeldinga, forskerne fra University of Pennsylvania. 

Med bilde og det hele.

Coyote-hyene-bjørn

Forskerne har identifisert en ny hundeart, Cynarctus wangi, ut ifra et 12 millioner år gammelt fossil, står det. Og dette fossilet har tydeligvis mye å fortelle:

Dyret var stor som en coyote og kunne knuse bein med de digre kjevene. Som hyener.

Men til tross for de sterke kjevene, tror ikke forskerne at C. wangi kunne ha livnært seg bare av kjøtt. Basert på tennene kunne antageligvis bare en tredel av dietten ha vært kjøtt. Resten må ha bestått av planter eller insekter. Som hos en minibjørn.

En litt hyeneaktig minibjørn, kanskje?

– Denne nye hunden gir oss nyttig innsikt i økosystemet øst i Nord-Amerika for mellom 12 og 13 millioner år siden, sier forsker Steven Jasinski ifølge pressemeldinga.

Én eneste tann

Det han helt glemmer å nevne, er at det omtalte fossilet bare består av en enkelt, værbitt tann, funnet av en hobbysamler på stranda under en fjellskrent.

Det går heller ikke særlig tydelig fram at dette med den nye hunden bare er den tolkningen forskerne bak studien liker best.

En ørliten titt på selve forskningsartikkelen avslører at det også er ganske sannsynlig at tanna bare tilhører en annen hundeart, C. marylandica, som fantes i området litt tidligere. 

Den er det heller ikke funnet særlig mye av, men man har tenner fra underkjeven. Den nye tanna var fra en overkjeve. Og da forskerne undersøkte hvordan tannflata til den nye tanna passet inn i undertennene til C. marylandica, fant de ut at de ikke matchet særlig godt.

Et volià! Der har du en ny hundeart!

Kan være riktig

Jada, jada.

Det er godt mulig at forskerne har rett i sin yndlingstolkning – nemlig at det er snakk om en ny hyeneformet hundebjørn.

Men her i gården tror jeg vi skal holde an den verste jubelen til det er dukket opp noen flere tenner.

Referanse:

S. E. Jasinski & S. C. Wallace, A Borophagine canid (Carnivora: Canidae: Borophaginae) from the middle Miocene Chesapeake Group of eastern North America, Journal of Paleontology, mai 2016.

Powered by Labrador CMS