Annonse

Monstre i havet

Er du redd for monstre under senga? I så fall skal du være glad du ikke levde for 90 millioner år siden. Da herjet marine monstre i Sverige.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mosasaurer heter de marine monstrene som herjet rundt i urtidshavene, samtidig som Tyrannosaurus Rex og andre dinosaurer herjet på land.

Se for deg en 13 meter lang krysning mellom krokodille med finner og en øgle, med munnen full av knivskarpe tenner som glatt skar gjennom kjøtt, så har du en mososaur. Og rovdyr var de på sin hals.

Svenske forskere har de siste årene funnet haugevis av tenner fra disse forhistoriske monstrene ved Skåne i Sverige.

Ikke rester i Norge

Dinosaurforsker Jørn Hurum på geologisk museum på Tøyen i Oslo forteller at det ikke finnes rester av disse marine monstrene i Norge.

Det betyr derimot ikke at mosasaurene ikke var i Norge. Kjempehavmonstrene levde i et urtidshav som bredte seg over det vi nå kjenner som Europa.

- Urtidshavet dekket den sørlige delen av Russland, hele Sentraleuropa og ut i Atlanteren, sier forsker Johan Lindgren fra det geologiske instituttet ved Universitetet i Lund.

Utenom mosasaurene vrimlet det av haier, blekksprut, svaneøgler, krokodiller og havskilpadder i dette urtidshavet.

Grunnen til at det er ikke er funnet rester av mososaurer i Norge, skyldes at bergartene på fastlandet her i landet er for gamle til det.

I Skåne, derimot, er det funnet mange tannrester av mosasaurer, haier og svaneøgler i et leirerikt område ved nordsiden av Ivösjøn i Skåne, sør i Sverige.

I tilegg til tennene har Lindgren og de andre utgraverne funnet beinfossiler av dinosaurer og flygeøgler.

Utgravningene har klarlagt at det finnes rester av seks til åtte arter av familien Mosasauridae i Sverige, og noen av disse artene er identiske med rester av arter funnet i Nord-Amerika.

Levde som spekkhoggere

Både Hurum og Lindgren mener krittidens mosasaurer levde som nåtidens spekkhoggere.

Det vil si at de jaktet på grunt vann, der de lettere kom til byttene sine, som for det meste besto av haier, krokodiller, svaneøgler, blekksprut og fisk. Det vil si det meste av artene monsteret delte vann med.

Mosasaurene dukket først opp på jorda for 90 millioner år siden, og forsvant like plutselig som dinosaurene for 65 millioner år siden.

Lindgren mener en form for katastrofe har skjedd for 80 millioner siden, som gjorde at de marine toppredatorene stagnerte, minsket drastisk i antall, før de etter noen millioner år var tilbake i action.

- Vi vet ikke hva som skjedde. Noe lignende skjedde med mosasaurene i Nord-Amerika også. Der har de ment at årsaken var et meteorittnedslag i nåtidens Iowa, men i og med at det samme har skjedd her i Sverige må det ha vært en global katastrofe, sier Lindgren.

I tillegg skjedde katastrofen seks millioner år før meteorittnedslaget. Dateringene i Sverige er mer nøyaktige enn de fra USA, fordi sedimentet er så klart avsatt.

Noen av funnene fra utgravningene i Skåne finnes utstilt på Malmø museum.

Powered by Labrador CMS