Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er målinger av isprøver fra Grønland som forteller om forurensningen i polområdene våre, ifølge ei pressemelding fra National Science Foundation.
Når det danner seg nye lag av is, blir nemlig også stoffer som finnes i miljøet frosset inn. Nå har forskere fra Desert Research Institute i USA analysert iskjerner som er boret ut et sted hvor nye lag av is har fryst til over hverandre, i flere hundre år.
Slik har teamet fått et bilde av hvordan nivåene av miljøgifter har endret seg mellom 1772 og 2003.
Resultatene viser at nivåene av forurensning fra brenning av kull – for eksempel tungmetallene kadmium, thallium og bly – er mye høyere enn ventet.
Men toppene i forurensning lå ikke i periodene forskerne hadde forventet.
Ikke høyest på 60-tallet
- Tradisjonell viten sier at nivåene av giftige tungmetaller var høyere på 1960- og 70-tallet, som representerte høydepunktet for industriell aktivitet i Europa og Nord-Amerika, særlig før man innførte restriksjoner tidlig på 1970-tallet, sier Joe McConnell som ledet studien.
- Men det viser seg at forurensning på det sørlige Grønland var høyere for hundre år siden, da nordamerikansk og europeisk økonomi gikk på kull, før innføringa av renere, mer effektiv kullforbrenningsteknologi og skiftet til olje og gass.
Fremdeles bekymret
Resultatene tyder på at forurensningsnivåene var to til fem ganger høyere ved begynnelsen av 1900-tallet enn i dag. Forurensningen for hundre år siden hadde økt til ti ganger nivåene før den industrielle revolusjon.
Nå, hundre år etter, er tungmetallnivåene mye lavere. Men det er fremdeles grunn til bekymring, mener forskerne.
- Forurensning i andre sektorer kan øke på grunn av den raske kulldrevne veksten i Asiatiske økonomier, skriver forskerne.
De mener at tungmetaller fra den asiatiske industrien etter hvert kan nå Arktis, og igjen true skapningene som lever der oppe.
Referanse:
J. R. McConnell & R. Edwards, Coal burning leaves toxic heavy metal legacy in the Arctic, Proceedings of the National Academy of Sciences, 18. august 2008.