Sender forurensning jorda rundt

Den årlige monsunen sprer sot og svoveldioksid fra Asia til hele verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år rammes Asia av monsunen. Den skyter flere tonn luftforurensing opp i stratosfæren, som dermed blir sendt rundt hele planeten. (Foto: iStockphoto)

Hver sommer setter monsunen inn i Sørøst-Asia. Det betyr kraftige vinder, regnskyll og – til forskernes overraskelse – mange tonn sot, svoveldioksid, nitrogenoksid og annen forurensing ut i atmosfærelaget kalt stratosfæren.

Inntil nylig mente man at luftforurensingen ville bli «vasket» ut av luften i løpet av et par dager, men nå har forskere konstatert at noen av stoffene likevel kommer seg gjennom troposfæren til stratosfæren. Det skriver New Scientist.

Stratosfæren begynner tolv kilometer over jorden. Det er her ozonlaget befinner seg, og det tåler ikke nitrogenoksid. Stratosfæren er også hjemsted for jetstrømmene, og det betyr at hvis forurensningen først kommer opp der, kan den sirkulere rundt over hele kloden i årevis.

Satellitter avslører stoffenes vandring

– Monsunen er et av jordens sterkeste atmosfæriske sirkulasjonssystemer, og den formes tilfeldigvis like over en sterkt forurenset region, sier William Randel fra The US National Center for Atmospheric Research, Colorado, USA, til New Scientist.

Sammen med kolleger har han via satellitter oppdaget at stoffet hydrogencyanid, en mindre forurensingskilde, beveger seg i et slags rør fra troposfæren til stratosfæren. Hydrogencyanid er interessant fordi det oftest er indikasjon på at annen forurensing også er til stede.

Forskerne forklarer det med at eksepsjonelle oppdrifter inne i monsunens gigantiske skyer skyter den forurensede luften inn i stratosfæren.

Er Kina synderen?

Det er uvisst hvor stor betydning den forurensede luften vil få globalt sett, men man frykter – i tillegg til skader på ozonlaget – at svoveldioksid kan føre til at jorden blir innhyllet i en kald tåke.

Det er imidlertid umulig å forutsi omfanget, for skadene er avhengig av to svært variable størrelser: kraften i monsunen og mengden av luftforurensingen. Og det reiser ifølge John Pyle, spesialist på ozonlaget ved University of Cambridge, et helt sentralt spørsmål:

– Hvor mye vil transporten av forurensningen endre seg i fremtiden når utslippet økes og monsunen endrer seg, spør han.

For eksempel er det uklart om klimaendringene vil styrke eller redusere monsunene.

Man har imidlertid sett de første effektene av forurensning i stratosfæren da forskere nylig fant sulfatpartikler forskjellige steder på kloden. Partiklene kan kanskje kobles til Kinas eksplosive industrielle vekst over det siste tiåret.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenke:

New Scientist: Monsoons send Asian pollution round the world 

Powered by Labrador CMS