Trekker seg fra klimapanelet i protest

Christopher Landsea, som har vært en viktig bidragsyter til det internasjonale klimapanelet (IPCC), vil ikke være med på den neste klimarapporten. Han mener prosessen har blitt politisert og uvitenskapelig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Landsea er ekspert på orkaner, og har vært med på utarbeidelsen av IPCCs klimarapporter siden 1995.

Arbeidene sitert i utstrakt grad av IPCC

Han har vært forfatter for kapitlet om observasjoner i den fjerde rapporten som nå er under utarbeidelse, i tillegg til fagkonsulent for den andre klimarapporten (1995), og den tredje rapporten (2001) - først og fremst på temaet tropiske lavtrykksområder.

Forskningen hans på orkaner og tropiske lavtrykk er i stor grad sitert av IPCC, og i den kommende rapporten ble Landsea bedt om å skrive om orkaner i Atlanterhavet.

Landsea jobber ved Hurricane Research Division ved Atlantic Oceanographic & Meteorological Laboratory, ved amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Åpent brev

Nå har han forfattet et åpent brev hvor han forklarer bakgrunnen for at han velger å trekke seg fra arbeidet med den neste og fjerde klimarapporten (Fourth Assessment Report eller AR4), som skal være ferdig i 2007.

Landsea poengterer at han ønsker å sette fokus på noe han oppfatter som et problem i IPCC-prosessen.

- Personlig kan jeg ikke i god tro fortsette å bidra til en prosess som jeg vurderer som motivert av forutinntatte agendaer, og som vitenskapelig uholdbar, skriver Landsea.

- Jeg trekker meg fordi jeg har kommet til å se den delen av IPCC hvor min ekspertise er relevant, som politisert, skriver han.

Kritiserer ledelsen i IPCC

I tillegg til å rette knallhard kritikk mot hovedforfatteren av kapitlet hvor han etter planen skulle bidra, fyrer Landsea også løs på ledelsen i IPCC som ikke har tatt bekymringene hans på alvor.

- Når jeg har luftet mine bekymringer for ledelsen i IPCC, har responsen ganske enkelt vært å avfeie dem, sier Landsea.

Bakgrunnen for konflikten er at Landseas overordnede i IPCC, dr. Kevin Trenberth, har kommet med påstander i media om at de mange orkanene i 2004 var forårsaket av menneskeskapt global oppvarming.

Hovedforfatter

Trenberth er en av to hovedforfattere for kapitlet om observasjoner i AR4, og leder Climate Analysis Section ved National Center for Atmospheric Research i Colorado i USA.

Like etter at Trenberth hadde henvendt seg til Landsea for å få ham til å stille opp som forfatter for AR4, registrerte Landsea at Trenberth opptrådte i en pressekonferanse arrangert av forskere ved Harvard Medical Schools Center for Health and the Globale Environment.

Her stilte Trenberth opp sammen med andre eksperter og advarte om at global oppvarming vil forårsake flere kraftige orkaner. Pressekonferansen førte til at Trenberth ble intervjuet i flere medier i dagene etterpå.

- Resultatet var en omfattende mediedekning som knyttet den intense orkansesongen i Atlanterhavet i 2004 til global oppvarming forårsaket av dagens menneskelige utslipp av drivhusgasser, skriver Landsea.

Advarte

Han forklarer at han ble perpleks over konklusjonene om at global oppvarming påvirker dagens orkanaktivitet, fordi ingen vitenskapelige studier har klart å påvise en slik sammenheng. Landsea skriver at han advarte Trenberth på forhånd av pressekonferansen, og ga han et sammendrag av nåværende status innen orkanforskningen.

- Så vidt jeg var klar over, hadde ingen av deltakerne på pressekonferansen gjort noe forskning på orkanvariabilitet, og de refererte heller ikke til noen nye arbeider på dette området, skriver Landsea.

IPCC-rapportene fra 1995 og 2001 sier også klart at man ikke har kunnet påvise noe signal fra global oppvarming i den registrerte orkanaktiviteten.

- Uten for min fatteevne

- Dessuten er bevisene ganske sterke, og støttet av de nyeste og mest pålitelige studiene, for at virkningen av global oppvarming på orkaner i fremtiden sannsynligvis vil bli ganske liten, skriver Landsea.

- Det er utenfor min fatteevne hvorfor mine kollegaer vil benytte seg av media for å fremme en ikke understøttet agenda om at den nylige orkanaktiviteten er forårsaket av global oppvarming, fortsetter han.

Landsea forklarer i det åpne brevet at siden Trenberth er hovedforfatter for IPCC, og ansvarlig for teksten om orkaner, mistet han troen på at klimapanelet ville kunne behandle temaet orkanaktivitet på en objektiv måte.

- Vil skade troverdigheten

- Min oppfatning er at når folk identifiserer seg selv som tilknyttet IPCC, og deretter uttaler seg om noe som er langt utenfor vitenskapelig oppfatning, vil dette skade troverdigheten til vitenskapen om klimaendringer, og på lengre sikt vil det gjøre vår rolle for offentlig politikk mindre betydningsfull, skriver Landsea.

Han kontaktet ledelsen i IPCC som avfeide det hele med at Trenberth snakket som enkeltperson, og ikke på vegne av klimapanelet. På pressekonferansen og i intervjuene ble han imidlertid introdusert som hovedforfatter for IPCC.

Refererte klimarapport presist?

I tillegg fikk Landsea beskjed fra klimapanelets øverste leder dr. Rajendra K Pachauri, om at mediene ofte overdrev eller mistolket.

Landsea mener lydsporene og tekstgjengivelsen av pressekonferansen og intervjuene viser noe annet. Både Landseas e-post utveksling med IPCCs ledelse og lydspor fra pressekonferansen, i tillegg til de aktuelle intervjuene, kan du vurdere selv ved å bruke lenkene under denne artikkelen.

Pachauri skrev også i en e-post at Trenberth hadde referert konklusjonene fra den tredje klimarapporten presist, selv om denne rapporten er tydelig på at det ikke er påvist noen forbindelse mellom orkanaktivitet og global oppvarming.

“Climate models currently are unable to project accurately how hurricanes will change in the future,” heter det i rapporten fra 2001 (Kapittel 15).

- Egne meninger

- Fordi ledelsen i IPCC ikke ser noe galt med dr. Trenberths handlinger, og beholder ham som hovedforfatter for AR4, har jeg bestemt meg for å ikke lenger delta i IPCCs AR4, skriver Landsea.

- En forsker med en viktig rolle i IPCC presenterte seg selv som hovedforfatter for IPCC og utnyttet den posisjonen til å bekjentgjøre overfor media og offentligheten sine egne meninger om at den intense orkansesongen i 2004 var forårsaket av global oppvarming, noe som er stikk i strid med eksisterende forskning på feltet, og stikk i strid med den tredje klimarapporten fra IPCC, skriver Landsea.

Han poengeterer at Trenberth ikke har presentert disse oppfatningene i mer vitenskapelige sammenhenger.

- Kanskje han er bekymret for at slike spekulasjoner - selv om han oppfatter dem som passende i offentlige kunngjøringer - ikke vil tåle granskningen fra sine klimaforskerkollegaer, skriver Landsea.

Landsea har fått munnkurv

forskning.no har vært i kontakt med Landsea, som bekrefter at det åpne brevet og e-post utvekslingen med IPCCs ledelse er ekte, men vi har ikke fått noen ytterligere kommentar fordi Landsea har fått munnkurv.

- Jeg har blitt bedt om å ikke korrespondere med media om saken. Dersom du har flere spørsmål kan du kontakte NOAAs mediekontakt, skriver han i en e-post til forskning.no.

NOAAs mediekontakt Jana Goldman sier til forskning.no at Landsea ikke har noe mer å legge til utover det som står i det åpne brevet . IPCC-leder dr. Rajendra K Pachauri har ikke svart på forskning.nos henvendelse.

Benekter

Til Reuters sier Trenberth at han aldri har sagt at global oppvarming har noe å gjøre med antallet orkaner som traff Florida i fjor, eller at global oppvarming kan øke frekvensen på orkanene. Han har bare sagt at global oppvarming kan gjøre orkanene mer intense, mener han.

Dette sitatet er imidlertid hentet fra referatet fra pressekonferansen som Trenberth selv deltok i:

“Human activities are changing the composition of the atmosphere and global warming is happening as a result,” says Kevin Trenberth, head of the Climate Analysis Section at NCAR and a convening lead author of the 2007 IPCC report for the chapter on observed changes.

“Global warming is manifested in many ways, some unexpected. Sea level has risen 1.25 inches in the past 10 years as a result of warming of the oceans and glacier melting. The environment in which hurricanes form is changing.

The result was a hurricane in late March 2004 in the South Atlantic, off the coast of Brazil: the first and only such hurricane in that region. Several factors go into forming hurricanes and where they track. But the evidence strongly suggests more intense storms and risk of greater flooding events, so that the North Atlantic hurricane season of 2004 may well be a harbinger of the future.”

Lenker:

Center for Science and Technology Policy Research: Det åpne brevet fra Chris Landsea
E-post korrespondanse: Mellom Chris Landsea og ledelsen i IPCC
Living On Earth: Intervju med Trenberth
Harvard Medical School/Center for Health and the Global Environment: Referat fra den aktuelle pressekonferansen
Harvard Medical School/Center for Health and the Global Environment: Her finner du lyd fra pressekonferansen
Bruk evt denne lenken direkte til lydsporet: Windows media player
National Center for Atmospheric Research: Intervju med Trenberth
Christopher Landsea: Hjemmeside
Kevin Trenberth: Hjemmeside
Reuters: UN Storm Brews Over Hurricane-Global Warming Link

Ingressbildet viser orkanen Frances utenfor Florida i september 2004 (Foto: NOAA)

Powered by Labrador CMS