Fiskerens for prompekuer

Kuene kan rynke på mulen så mye de vil – en slump fiskeolje i dietten kan redusere metanutslippet fra dyra, i følge irske forskere.
1.4 2009 05:00


“Storfeet kan ikke noe for det, men det slipper ut miljøskadelig metangass. (Foto: www.colorbox.no)”

Det er ikke lenger bare vrange barn som kan ha nytte av en skje tran tredd ned i halsen, skal vi tro forskere ved University College Dublin.

Så lite som to prosent fiskeolje i føden til klodens kyr kan nemlig redusere metangassutslippet fra de klovklakkende dyra, mener de.

- Fiskeoljen påvirker de metanproduserende bakteriene i fordøyelsesdelen av kuas mage, og fører til mindre utslipp, sa Lorraine Lillis på et møte i det britiske Society for General Michrobiology.

I Norge bruker man allerede fettsyrer som rapsfett i kuforet, men man er stadig åpne for det ideelle foret som kan redusere utslipp maksimalt også her til lands.

- Ikke dumt

- Jeg blir ikke forundra hvis det viser seg at fiskefett er effektivt i denne sammenhengen. Fiskefett består av lange umetta fettsyrer, og bakteriene som produserer metan i vommen er ofte ømfintelige for slike fettsyrer.


“Odd Magne Harstad. (Foto: Universitetet for miljø og biovitenskap)”

Det sier Odd Magne Harstad, som er professor og leder av forskergruppa ”Drøvtyggerfysiologi og –ernæring” ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

-At en fettsyre er lang betyr at fettsyren har 18 eller 20 karbonatomer, og flere dobbeltbindinger.

- I forhold til bakteriene i vommen, vil det ofte være slik at jo flere dobbeltbindinger, jo bedre reduserer fettsyren aktiviteten til de metandannende bakteriene, forklarer han til forskning.no.

- Norsk prosjekt

Norsk storfe blir ikke sett på som noen metanprompverstinger på verdensbasis. Likevel er metanutslipp fra kuer den store klimasynderen også i det norske landbruket.


“(Foto: www.colorbox.no)”

Vel 100 000 tonn metangass fra husdyrenes fordøyelsessystem utgjør brorbarten av landbrukets andel på 8-9 prosent av de totale klimagassutslippene i Norge.

Siden 1990 har norsk landbruk imidlertid kuttet svært mye, og forskerne mener de kan klare å redusere ytterligere, blant annet ved hjelp av å prøve seg fram med ulike fettsyrer i kumaten.

- Vi ved UMB holder på med et stort prosjekt, der en del av dette går ut på å se på fettsyrer i forhold til metanutslipp.

- Fettsyrene kan altså uskadeliggjøre metanskapende bakterier, men fettsyrer over en viss mengde kan imidlertid også redusere fordøyeligheten av foret. Baktereien er altså viktig for å fordøye foret, derfor er den store utfordringen å komme fram til akkurat den riktige blandingen, sier Harstad til forskning.no. 

Kilder:

Artikkel fra møtet i Society for General Microbiology mandag

NTBTekst

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse