- Arktis varmes opp dobbelt så fort

Den globale oppvarmingen foregår dobbelt så fort i Arktis som i resten av verden, og havisen kan være borte i 2070, advarer en ny rapport. - Vi tar en sjanse med det globale klimaet, sier Pål Prestrud.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Projeksjoner for framtida viser en to til tre ganger større oppvarmingsrate enn for resten av verden, sier Pål Prestrud, direktør for Cicero senter for klimaforskning, til New Scientist.

- Dette vil ha konsekvenser for fysiske, økologiske og menneskelige systemer, sier han.

Lekkasjer til pressen

Rapporten konkluderer med at det er menneskenes utslipp av drivhusgasser som er den største årsaken. Det er ikke klart hvilket tidsperspektiv rapporten baserer temperaturanalyser på, eller hvilke data de har brukt. Det er et kjent faktum at det er sparsomt med temperaturmålinger fra Arktis.

Prestrud er viseformann for rapporten Arctic Climate Impact Assessment Report. Dette er en rapport som ikke skal publiseres før 8. november, men forskerne har blitt enige om å diskutere enkelte temaer med pressen på forhånd. Overskriftene går nå verden over.

Hovedkonklusjonen ble for eksempel offentliggjort av nyhetsbyrået Reuters allerede i september. Enkelte europeiske regjeringer ønsket at rapporten skulle offentliggjøres før det amerikanske presidentvalget, melder CNN.

Smelter all isen i Arktis?

Det synes å være en viss forvirring omkring hva som egentlig står i denne rapporten. For eksempel rapporterer flere medier som siterer Prestrud at Arktis vil være isfritt i 2070, og at den arktiske iskalotten har smeltet med 15 til 20 prosent de siste 30 årene.

Vi regner med at det baserer seg på en misforståelse. Det er helt på det rene at det vil ta opp til flere tusen år å smelte isen på Grønland, for eksempel, selv om temperaturen øker med ytterlige tre grader. Vi må regne med at rapporten mener at det er havisen (som det står i noen av avisomtalene) som har krympet, og som kan bli helt borte rundt år 2070 - om sommeren.

Det er kanskje en relevant distinksjon.

Rapporten er bestilt av Arctic Council, som er satt sammen av representanter fra åtte nasjoner med arktiske territorier. Rundt 250 forskere og representanter for innfødtes interesseorganisasjoner står bak rapporten, og den har tatt fire år å fullføre.

Basert på IPCCs klimamodeller

Mye av tallmaterialet baserer seg på IPCCs klimamodeller, og ifølge et gjennomsnitt av modellene vil Arktis miste mellom 50 og 60 prosent av distribusjonen av havis innen 2100. Én av modellene spår at Arktis vil være så varmt i 2070 at det ikke vil være noe havis om sommeren.

Scenarioet for modellene er blant annet basert på at utslippene av drivhusgasser er dobbelt så høye som på førindustriell tid. Med dette scenarioet stiger havet med mellom ti og 90 centimeter dette århundret, melder New Scientist.

Klimamodellene har lenge spådd at polområdene vil bli raskest og hardest rammet av klimaendringer. Det har imidlertid vært mye diskusjon om hvorvidt dette virkelig er tilfelle, eller om modellene tar feil. Hovedkonklusjonen i den nye rapporten synes å være at oppvarmingen i Arktis skjer raskere på grunn av menneskenes utslipp.

Temperaturen i Arktis har variert tidligere

Det er ikke klart i hvilken utstrekning rapporten diskuterer andre fakta som for eksempel at:

- Temperaturen i Arktis har variert mye over forskjellige tidsskalaer tidligere - også før menneskene begynte å slippe ut drivhusgasser.

- Det var like varmt i Arktis på 1930-tallet.

- Havisen i Arktis har minket, men mye av smeltingen skjedde fra 1860-1900. Vinje 2001 skriver at havisen i de nordiske havene minket med 33 prosent de siste 135 årene. Nesten halvparten av reduksjonen ble observert mellom 1860 og 1900. På denne tida økte ikke konsentrasjonen av drivhusgasser nevnelig.

forskning.no kommer tilbake med mer informasjon når rapporten slippes 8. november.

Lenker:

Arctic Council: Arctic Climate Impact Assessment (ACIA)
Arctic Council: ACIA International Scientific Symposium on Climate Change in the Arctic
University of Alaska Fairbanks: Arctic climate impact assessment (ACIA) - implementation plan
Guardian: Global warming “will leave Arctic ice-free”
New Scientist: Arctic warming at twice the global rate
BBC: Arctic headed for profpund change
CNN: Arctic melt accelerates, governments split

Powered by Labrador CMS