En gytende korall fanget i plast. (Foto: Lalita Putchim)

Koraller blir lettere syke i nærheten av plast

Milliarder av plastbiter tjuedobler risikoen for at korallene blir syke.

Akkurat hvor mye plast som finnes i havet, er ikke så lett å beregne. La oss i denne omgang bare være enige om at det er mye.

Ifølge Miljødirektoratet er plast det aller verste av alt mennesket legger igjen i havet. «Plast bruker svært lang tid på å brytes ned, i motsetning til papir og matavfall», skriver de på sine nettsider.

Nå har forskere undersøkt hvordan alle plastbitene påvirker koraller og evnen deres til å bygge rev.

De har dykket ned i 159 korallrev i Sørøst-Asia og Stillehavet for å se hva plasten gjør med helsa til korallene.

Forskerne har beregnet, det er jo ikke mulig å telle dem, at det flyter 11 milliarder plastbiter blant korallene i dette område, og de antar at tallet vil stige med 40 prosent innen 2025.

Mer plast – mye mer sykdom

Resultatene var lite lystige for korallene. Risikoen for å bli syk var 20 ganger så stor når de var i kontakt med plastsøppel.

En av sykdommene de er mer utsatt for, er såkalt korallbleking som du kan lese mer om her: Er det mulig å redde verdens korallrev?

Plasten kan ha med seg blindpassasjerer i form av bakterier som er fremmede og farlige for korallene. Skarpe plastbiter kan også lage sår i korallene, som igjen gjør dem til lettere bytter for sykdomsfremkallende basillusker.

– Det som er problemet med korallsykdommene, er at når korallvevet først forsvinner, så kommer det ikke tilbake, sier forsker Joleah Lamb i en pressemelding.

Området forskerne har undersøkt, er verdens kanskje verste når det gjelder plastsøppel. Selv om Australia har ganske lite av det, er det 50 ganger så mye i Indonesia. Ni av de ti største plastsøppelprodusentene i verden befinner seg i Sørøst-Asia.

– Plastforurensningen dreper korallene, sier professor Drew Harvell ved Cornell University.

Hun og medforskerne er bekymret for korallene og alle de millionene av mennesker som har sitt levebrød fra dem.

Referanse:

Lamb, Harvell mfl: Plastic waste associated with disease on coral reefs. Science, januar 2018, doi: 10.1126/science.aar3320.

Se korallforsker Nancy Knowlton fortelle om sin favorittkorall:

 

Powered by Labrador CMS