Annonse
Et Orion-fly står parkert utenfor en av hangarene på Andøya flystasjon.

Forsker mistenker at sikkerhetstest på Andøya er blitt sabotert

Denne uka er det en stor sikkerhetstest på Andøya. I helgen ble en kabel kuttet. Det var trolig ikke et uhell, ifølge forsker ved  Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Publisert

– Kabelen var ødelagt. Mye tyder på at dette ikke er et uhell, men en bevisst handling, sier FFI-forsker Anders Rødningsby til Forsvarets Forum.

Internasjonale aktører skal også delta på testen av sikkerhet mot såkalt «jamming» – sperring av det elektromagnetiske spekteret, slik at det blant annet blir umulig å bruke GPS.

– Det vi driver med under testen, er veldig relevant for Forsvaret, og er noe man helt sikkert vil møte i en skarp situasjon. At signaler blir jammet eller forstyrret har vi sett mye av i tidligere konflikter og pågående konflikt i Ukraina, sier Rødningsby.

Kabelen som ble kuttet, gjør at jammersignalet i testen ikke fungerer. Rødningsby sier at det ser ut som kabelen er skåret over.

– Man skal ha tråkket ganske hardt for å få til noe slikt, fordi dette er robuste kabler. Vi vet ikke hvilke aktører som kan ha gjort dette. Vi kan ikke utelukke at det er noen som bare vil tulle. Mer alvorlig er det om det er aktører som har gjort dette for å hindre testene vi driver med, sier han.

Nå har FFI flyttet den nye kabelen til et sted som er mindre tilgjengelig.

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS