Uredelighetsutvalg tidligst til høsten

Et utvalg som skal forebygge juks og svindel i norsk forskning, og renvaske forskere fra uberettigede beskyldninger, får høy prioritet, men blir ikke etablert over natten. Derimot kan det se dagens lys til høsten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningråd"

- Utvalget bør være på plass i løpet av dette året. Og helst tidlig på høsten, hvis det lar seg gjøre rent praktisk, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd til forskning.no.

Hallén legger ikke skjul på at han mener det vil være viktig at dette nasjonale uredelighetsutvalget raskt kommer på beina og setter i gang med sitt virke.

Tilliten til forskningen

Det konkrete tilfellet der kreftforsker og lege Jon Sudbø har innrømmet juks med underlagsmaterialet i en kreftstudie ved Radiumhospitalet, setter nå fart i arbeidet med å etablere et permanent utvalg.

- Forskning er viktigere enn noen gang, og forskningsresultater er en grunnstein i såvel beslutninger som i teknologiutvikling og medisinsk behandling.

- Forskere og forskningsinstitusjoner har dermed et stort ansvar både for kvalitet på og tilliten til forskningen, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd til forskningsrådets egen nettside

- Motivet for jukset uklart

Hallén karakteriserer den konkrete saken som involverer kreftforsker Jon Sudbø som “svært alvorlig”.

- Vi må bare håpe at norsk forsknings renommé nasjonalt og i utlandet ikke svekkes. Det er viktig at man kommer helt til bunns i omfanget av den konkrete saken, sier Hallén.

Studien med de fabrikkerte dataene ble publisert i The Lancet i oktober 2005. Motivet for kreftforskerens juks er foreløpig uklart.

Administrerende direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet sier til NTB at den videre granskingen i første rekke vil ta for seg de faktiske forhold.

Han legger til at det er for tidlig å spekulere i hvilke grunner den svært anerkjente og produktive Sudbø kan ha hatt for å jukse med materialet.

- Må jobbe permanent

I kjølvannet av denne saken vil mange spørre seg hvor utbredt juks er innen norsk og internasjonal forskning.

Forskningsrådets leder Arvid Hallén understreker at alle undersøkelser tyder på at juks innen forskningen har et begrenset omfang. Men han sier også at man må jobbe permanent med disse spørsmålene.

Tanken om et utvalg som jobber med etikk og forebygging av svindel og juks innen forskning er ikke ny, men lite konkret har kommet ut av planene de siste årene.

Norges forskningsråd la på tampen av 2001 fram et forslag om å opprette et nasjonalt utvalg for redelighet i forskning.

Forventer fortgang

Sist lørdag uttalte kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) at han vil nedsette et uredelighetsutvalg, og dermed er det all grunn til å tro at etableringen av et slikt utvalg vil få høy prioritet.

Departementet tar sikte på å fremme et forslag om et system for behandling av uredelighet i forskning og lovfesting av et helhetlig etikkomitésystem i løpet av våren, opplyser Djupedal, ifølge NTB.

Et nasjonalt uredelighetsutvalg skal ifølge Norges forskningsråds nettside både kunne behandle enkeltsaker, og tjene som en kompetansestøtte for institusjoner og forskningsmiljøer når det gjelder spørsmål knyttet til uredelighet.

- Må ha god medforfatter-praksis

I kjølvannet av kreftforsker og lege Jon Sudbøs juks med underlagsmateriale, er det stilt spørsmål ved hvorfor ingen i den lange rekken av medforfattere, 13 i alt, oppdaget at noe var galt fatt.

- Dette er prinsipielt en annen problemstilling enn fusk, men saken aktualiserer det forhold at alle medforfattere har ansvar for artikler de er med på, sier Hallén, som understreker viktigheten av å ha en god praksis også på dette området.

- Dette gjelder også at man følger etablerte regler om hvem som skal være medforfatter ved publisering, sier Hallén, ifølge forskningsrådets nettside.

- Full tillit til Asle Sudbø

En av de mange medforfatterne som står oppført i Jon Sudbøs studie er tvillingbroren Asle Sudbø. Han er professor i fysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Asle Sudbøs rolle har utelukkende vært å gi råd om statistisk metode i databehandlingen. Det er overhodet ikke noe som tyder på at vår forsker på noe tidspunkt har hatt mulighet til å mistenke at dette var fabrikkerte data, sier prorektor for forskning ved NTNU, Astrid Lægreid.

Lægreid understreker at NTNU har full tillit til fysikkprofessoren sin.

Les mer: - Forskningsjukset reiser flere problemstillinger

Powered by Labrador CMS