Nedsetter uredelighetsutvalg

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) vil nedsette et uredelighetsutvalg etter at det fredag ble avslørt omfattende juks i en norsk forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har innkalt Forskningsrådet til et møte mandag, der de skal diskutere hva som må gjøres.

- Dette er svært alvorlig fordi det skaper tvil om vi har gode nok systemer for å avdekke feil. Derfor vil jeg nedsette et uredelighetsutvalg, et forslag som allerede er fremmet, sier Djupedal til NRK.

Fredag ble det kjent at en fremtredende kreftforsker ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har innrømmet at han har fabrikkert underlagsmateriale i en kreftstudie.

Kompetansestøtte

Roy Gabrielsen i Forskningsrådet ser på et uredelighetsutvalg som en kompetansestøtte for forskningsorganisasjoner.

- Uredelighetsutvalget vil være en støtteorganisasjon for dem som opplever at deres forskere opptrer potensielt uredelig, sier han til NRK.

Han understreker også viktigheten av at etikkforståelse i forskningen må inn allerede i opplæringen av studentene som holdningsskapende arbeid.

Full gransking

Mens regjeringen jobber for å forhindre at noe lignende skjer igjen, har Helsetilsynet nå iverksatt full gransking av forskningsskandalen.

- En ting er norsk forsknings rykte, men aller viktigst er pasientene. Vi må være sikre på at ingen ble skadelidende, sier fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou til TV 2.

Saken blir omtalt som den mest alvorlige i norsk forskningsmiljø noensinne. Rikshospitalet-Radiumhospitalet sier til TV 2 at det trolig bare er én forsker som er involvert i jukset.

De andre som var med i studien er uvitende om at dataene var fabrikkerte.

(NTB)

Powered by Labrador CMS