De to forskerne er ansatt ved Institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo. (Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB scanpix)

Norske forskere priset med over halvannen million kroner

De to Oslo-professorene Mats Carlsson og Viggo Hansteen er tildelt Arctowski-medaljen for sin forskning innen solfysikk. De vinner til sammen over halvannen million kroner.

Medaljen belønnes med en pris på 100 000 dollar (over 800 000 kroner), samt 100 000 dollar som er øremerket forskning ved hjeminstitusjonen etter prismottakerens ønske. De to er ansatt ved Institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo.

Kunngjøringen kom fra det amerikanske vitenskapsakademiet National Academy of Sciences torsdag kveld norsk tid. Prisen deles ut annethvert år, og er en av de største utmerkelsene man kan få innen fysikk, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Professorene får utmerkelsen for utviklingen av den numeriske modellen Bifrost, som har gitt nøkkelkunnskap om de fysiske prosessene på sola.

– Vi snakker om en femdels Nobelpris. I hvert fall med tanke på størrelsen på prispengene, sier Carlsson.

Akademiet bemerker blant annet at de norske forskernes fremgangsmåte førte til at Bifrost kunne løse flere tiår gamle solmysterier knyttet til solens kromosfære.

Modellen har også gitt helt sentral innsikt i solprosesser som for eksempel kortvarige gassutbrudd kjent som plasmastråler, mikro-solutbrudd kjent som Ellerman-bomber, og utbrudd i kromosfæren og koronaen.

Videre har Bifrost spilt en sentral rolle i NASAs satellittprosjekt som undersøker oppvarmingen og dynamikken i den øvre solatmosfæren. (NTB)

Powered by Labrador CMS