Annonse

Priser for snodig forskning

Årets Ig Nobelpriser er overrakt. Blant vinnerne er forskere som har laget diamanter av tequila og noen som studerte om det var bedre å bli slått i hodet med en tom eller en full ølflaske.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ig Nobelprisen deles ut ved Harvard University, en av verdens fremste utdannings- og forskningsinstitusjoner. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Prisutdelingen organiseres av det humoristiske vitenskapsbladet Annals of Improbable Research og er en parodi på de ekte Nobelprisene.

Ig Nobel er et ordspill på det engelske ignoble som betyr uedel. Prisen deles ut årlig ved Harvard University av blant annet virkelige Nobelprisvinnere.

Årets vinnere

Årets pris i dyremedisin gikk til Catherine Douglas og Peter Rowlinson fra University of Newcastle for en studie som viste at kuer med navn produserer mer melk enn de navnløse.

Fredsprisen gikk til sveitsiske forskere som arrangerte en studie for å finne ut hva som var verst av å bli slått i hodet med en full eller en tom ølflaske. Studien ble kalt Are full or empty beer bottles sturdier and does their fracture-threshold suffice to break the human skull? og konkluderer med at både fulle og tomme ølflasker kan forårsake kraniebrudd.

Prisen i folkehelse gikk til et forskerteam fra Chicago som har utviklet en BH som kan gjøres om til to gassmasker.

Meksikanske forskere tok kjemiprisen for å greie å lage diamanter av tequila, og de slår fast at tequila består av en perfekt blanding av karbon, hydrogen og oksygen, med tanke på diamantproduksjon.

"Meksikanske forskere har greid noe få har tenkt på, nemlig å lage diamanter av tequila. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto("

Norske vinnere

Det var ingen norske vinnere av Ig Nobelprisen i år, men vi har vært godt representert tidligere.

I 1995 vant Martha Kold Bakkevig folkehelseprisen for sin studie Impact of Wet Underwear on Thermoregulatory Responses and Thermal Comfort in the Cold.

Studien handlet om konsekvensene av å gå med vått undertøy i kulda og konkluderer blant annet med at vått undertøy kan gi en signifikant avkjølingseffekt.

Igler og oppblåsbare dukker

1996 var et stort år for norske forskere. Anders Baerheim og Hogne Sandvik vant biologiprisen for sin studie Effect of ale, garlic, and soured cream on the appetite of leeches, som ble publisert i prestisjetunge British Medical Journal. Se her for en illustrert beskrivelse av forsøket.

Samme år vant Harald Moi prisen i kategorien offentlig helse for sin artikkel Transmission of Gonorrhea Through and Inflatable Doll, som ble publisert i tidsskriftet Genitourinary Medicine.

Artikkelen beskriver en episode der to sjømenn delte på en oppblåsbar dukke, og hvor den ene ble smittet av den andres gonoré. Episoden er det eneste kjente tilfellet av gonorésmitte via en dukke.

Kreative urinprøver

I 1999 vant professor Arvid Vatle fra Stord Ig Nobelprisen i medisin for sin uhøytidelige studie av beholdere for urinprøver. I ett år samlet Vatle på alle de ulike beholderne som pasienter tok med urinen sin i, og endte opp med 110 ulike beholdere, blant annet et peanøttsmørglass og en deodorantflaske.

Den mest populære beholderen var tomme tomatpuréglass, og i løpet av året mottok Vatle 17 slike med urin.

Les mer:

For en fullstendig liste over alle Ig Nobel-vinnere se her (Wikipedia)

Powered by Labrador CMS