Bush får pepper av forskere

Amerikanske forskere anklager Bush-administrasjonen for å manipulere forskning i favør av administrasjonens politiske syn.

Over 60 amerikanske forskere har hittil skrevet under en erklæring organisert av the Union of Conserned Scientists (UCS).

Sammen med erklæringen viser forskerne til en analyse av Bush-administrasjonens misbruk av forskningen, som er publisert nå.

Forskerne mener rapporten inneholder over 20 eksempler på hvordan Bush-administrasjonen med viten og vilje har ignorert eller dysset ned forskningsresultater som ikke støtter administrasjonens syn på verden.

Bush-administrasjonen selv tilbakeviser anklagene som en “konspirasjonsteoretiske”.

Fusking med forskning

Det står blant annet i erklæringen at: “(?) administrasjonen fordreier og sensurerer vitenskapelige funn som går i mot dens politikk; manipulerer den underliggende forskningen for å få den til å stemme med forutbestemte politiske beslutninger (?)”

Analyserapporten anklager blant annet administrasjonen for å ha forandret offentlige dokumenter om konsekvensene av global oppvarming, sånn at disse framsto som mindre alvorlige.

Andre felt som forskning har blitt fusket med for å framstå mer i tråd med Bush sin konservative politikk, er blyforgiftning hos barn, kvikksølvutslipp og atomvåpen.

Forskerne mener myndighetenes egne forskere og rådgivere innen miljø og reguleringer har fått munnkurv for å hindre de motstridende argumentene å komme fram.

- På mange felt har administrasjonen undergravd forskningens rådgivende system og moralen til myndighetenes egen forskerstab, sier fysiker Kurt Gottfried fra Cornell University.

Fikk pepper i høst også

Dette er ikke første gang forskere går til frontalangrep på Bush-administrasjonen. Det skjedde også i august 2003 i kongressen, på oppfordring fra den demokratiske representanten Henry Waxman.

Anklagene da var de samme som nå, men forskerne mener analysene av konkrete eksempler understøtter deres sak mer enn før.

Forskerne som hittil har skrevet under er 60 i tallet, og teller ledende forskere og nobelprisvinnere.

Målet med erklæringen og underskriftskampanjen er å få slutt på Bush-administrasjonenes manipulering med forskningsdata for å rette opp forskningens legitimitet.

Les mer…

Underskriftskampanjen

Science

Powered by Labrador CMS