Med klare meldinger som ”hvileskjæret avblåst” og ”forskningsministeren innfrir”, er det glede og lettelse å spore i blant annet Forskerforbundet og hos NTNU.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Anledningen er regjeringens tilleggsbevilgninger til universiteter og høgskoler i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem i dag.
- Tora Aasland innfrir forventingene i sitt første budsjettfremlegg, mener Forskerforbundet i et presseskriv.
Forbundet sier seg tilfreds med at Aasland og regjeringen nå styrker basisbevilgningen til landets høyere utdanningsinstitusjoner med 143,1 millioner ut 2008.
Dette vil utgjøre 286,2 millioner for hele neste år, ifølge Forskerforbundet. Universitetenes andel utgjør 96.9 millioner. I tillegg gis 70 millioner til klimaforskning, som en startbevilgning.
- Klokt av regjeringen
I god tid før Kunnskapdepartementets pressekonferanse klokka 12 torsdag, kom reaksjonene fra NTNU og Forskerforbundet.
NTNU skriver i sin pressemelding at i ”revidert nasjonalbudsjett for 2008 som ble lagt fram i dag, er det såkalte hvileskjæret som rammet universitets og høgskolesektoren, avblåst”.
- Dette er meget klokt av regjeringen. Aasland og hennes regjeringskolleger har lyttet til våre argumenter om at grunnfinansieringen må gi handlingsrom for forskning og mulighet til å opprette bredden i undervisningstilbudet, og ikke minst til å oppfylle intensjonene i Kvalitetsreformen om en tettere oppfølging av studenten.
Det sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes i et presseskriv. Han konstaterer videre at NTNU i Trondheim med tillegget i revidert budsjett er tilbake på 2006-nivå for basisbevilgningen.
- Nå ser vi fram mot statsbudsjettet for 2009. Jeg har forventninger om at 2009-budsjettet vil innebære en klar styrking av sektoren, ikke minst i form av infrastruktur.
- Norsk forskning har behov for et solid løft når det gjelder oppgradering av og investering i den nasjonale forskningsinfrastrukturen. Det gjelder avansert, vitenskapelig utstyr og store installasjoner; vitenskapelige databaser/registre og samlinger for alle fag og disipliner i sektoren, sier Digernes videre.
- Sårt tiltrengte midler
Leder Bjarne Hodne i Forskerforbundet karakteriserer økningen i basisbevilgnigen til høgskoler og universiteter som ”sårt tiltrengte midler som gir oss muligheten til å se fremover igjen”:
- Dette er ikke bare en styrking av en sektor som har vært i sparemodus, men også et signal om at regjeringen vil satse på kunnskap.
- Det gir et signal til både forskere og institusjonsledere at det skal satses og at vi skal være offensive i vårt samfunnsoppdrag, som er å finne gode løsninger for samfunns- og næringsliv, sier Hodne.
- God og stabil finansiering
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er, ikke overraskende, også svært godt fornøyd:
- Innenfor et stramt budsjettopplegg har regjeringen valgt å prioritere opp universiteter og høyskoler. God og stabil finansiering er en forutsetning for at denne sektoren kan drive langsiktig forskning og kunnskapsutvikling av høy kvalitet, sier hun i et presseskriv fra departementet.
Annonse
Aasland legger også stor vekt på at forslaget blir fremmet allerede nå:
- Dette sikrer at universiteter og høyskoler kan bruke de økte rammene gjennom høstsemesteret 2008. Planleggingen av dette kan allerede starte før sommeren, sier statsråden videre.
Mer til energi-forskning
Regjeringen vil ellers øke tilskuddet over Nærings- og handelsdepartementets budsjett til Norges forskningsråd med 15 millioner kroner, ifølge et presseskriv fra depatrementet.
Pengene skal brukes til økt satsing på forskning og utvikling innen fornybare energikilder og karbonfangst og karbonlagring, heter det videre.
– I Klimaforliket var det enighet om å øke satsingen på forskning og utvikling innen fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring med 70 millioner kroner i år. Dette følger vi opp nå, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.
…og mer til samferdsel
Bevilgninene til forskning innen samferdsel skal også økes, nærmere bestemt med fem millioner kroner, viser et annet av forslagene i det reviderte budsjettet.
Bevilgninen skal gå til forskningsprogrammet Renergi, i regi av Forskningsrådet.
Renergi vil dermed få til sammen 38,6 millioner kroner i støtte fra Samferdselsdepartementet i år, en økning på 67 prosent fra 2007, kan samferdselsminister Liv Signe Navarsete fortelle.
Det opplyses videre at programmet skal utvikle kunnskap og løsninger for miljøvennlig transport, med vekt på blant annet bruk av ny teknologi og alternative drivstoff.