500 millioner til bioteknologi

Onsdag offentliggjorde Norges forskningsråd listen over prosjektene som fikk innvilget FUGE-midler i år. FUGE står for funksjonell genomforskning, som er et internasjonalt forskningsområde i sterk vekst. Det handler om bioteknologi og 500 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I den siste tiden har kartleggingen av arvestoffet til mennesket, flere dyr, planter og mikroorganismer gått raskere og raskere, og det er vokst frem et nytt internasjonalt forskningsområde.

Ny teknologi har gjort det mulig å studere titusenvis av gener og proteiner samtidig. Man forventer at kunnskapen skal kunne gi grunnlag for en helt ny forståelse av biologiske prosesser.

Nasjonal plan

FUGE er en nasjonal plan som skal bidra til en opprusting av norsk bioteknologisk forskning. Målet er å bringe Norge opp på et internasjonalt nivå på utvalgte områder innen genomforskning.

Våren 2000 påpekte mange at Norge burde trappe opp sin innsats innen funksjonell genomforskning, og Norges forskningsråd inviterte til et møte for interesserte miljøer, hvor det ble nedsatt en nasjonal komité som skulle utarbeide en plan.

Resultatet var en nasjonal plan som ble presentert for regjeringen i januar 2001. Her mente man det burde bevilges minst 300 millioner kroner årlig i 5-10 år til funksjonell genomforskning i Norge.

Første tildelingsrunde

Onsdag ble listen for første tildelingsrunde offentliggjort. For 2002 satte regjeringen av 100 millioner kroner av avkastningen fra Fondet for forskning og nyskapning til FUGE. Dette betyr offentlig støtte til norsk genforskning på minst 500 millioner kroner i løpet av satsingens første femårsperiode.

Forskerne har hatt muligheten til å søke om penger til prosjektperioder på inntil fem år. Prioriterte områder er marin forskning, medisinsk forskning, biologisk grunnforskning og videreutvikling av biobanker. Midlene som er delt ut i denne første runden skal i hovedsak benyttes til å utvikle kompetanseplattformer ved de norske universitetetne.

Teknologiplattformer

Det vil si at man har prioritert oppbyggingen av regionale teknologiplattformer for å gi det norske forskningsmiljøet metodene til å drive forskning med internasjonal kvalitet. Forskningsrådet mottok 150 søknader, og 35 prosjekter har fått tildelt midler.

Listen over de som mottar FUGE-midler i år

Powered by Labrador CMS