Med et tastetrykk åpnet forskningsminister Tora Aasland ScienceNordic, en ny engelskspråklig nyhetstjeneste for nordisk forskning. Aasland mener den vil bety mye for å gjøre forskningen synlig.
- Dette vil ha stor betydning for synliggjøringen av norsk forskning. At vi gjør det sammen med våre nordiske kolleger, gjør at betydningen bare blir enda større, mener Aasland. - Konkurransefortrinn
Hun tror verdien av ScienceNordic strekker seg betydelig lenger enn til bare å gi interesserte lesere gode opplevelser og ny kunnskap:
- Både nordiske forskere og bedrifter vil kunne få et konkurransefortrinn på den globale arena, av at forskning fra Norden nå samles og gjøres tilgjengelig for et engelskspråklig publikum.
Aasland nevnte videre nettverksbygging som en av flere viktige faktorer i denne sammenheng. Gjøre seg forstått internasjonalt
ScienceNordic er et samarbeidsprosjekt mellom forskning.no og videnskab.dk.
Nyhetstjenesten skal ha alle de fem nordiske landene som dekningsfelt. Grønland, Færøyene og Åland er også med.
Vel vitende om at bruken av norsk i akademia er under press, understreket Aasland at ivaretakelsen av norsk språk er viktig.
- Samtidig er det viktig at vi gjør oss forstått internasjonalt, og at vi er gode på fremmedspråk, la ministeren til.
Det nordiske perspektivet
Både Kunnskapsdepartementet i Norge og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser i Danmark har bevilget penger.
Det har også NordForsk, som kom først på banen med midler til ScienceNordic.
- De første pengene som kommer inn til et nytt prosjekt er viktige.
- At det var NordForsk som var først ute med å støtte ScienceNordic, var nok av spesielt stor betydning, med tanke på å få med det nordiske perspektivet, sier redaktør Nina Kristiansen i forskning.no. Felles interesse
Redaktør Vibeke Hjortlund i videnskab.dk sier at forskning.no, og nettavisen hun selv leder, i lengre tid har hatt en felles interesse av å etablere en engelskspråklig tjeneste.
- Det er et behov for å få ut den fantastiske forskning som publiseres i de nordiske landene.
- Vi kommer til å nå mange; både forskere, studenter, næringsliv og media internasjonalt, men også det brede engelskspråklige publikum, sier Hjortlund.
Hun la til at forskning.se, samt de islandske og finske forskningsrådene, også medvirker i prosjektet.
Annonse
- Utrolig spennende
Kommunikasjonssjef Anne Riiser i NordForsk forteller at ScienceNordic umiddelbart vekket hennes interesse.
- forskning.nos redaktør ringte meg og la fram planene, jeg syntes dette var utrolig spennende.
- Like etter var jeg i et møte i Nordisk Ministerråd, som uttrykte like stor begeistret som meg. Vi vil følge utviklingen av ScienceNordic med spenning, sier Riiser.
- Styrket nordisk samhold
Også styreleder Lars Holden i forskning.no, til daglig administrerende direktør i Norsk Regnesentral, var opptatt av mulighetene for vise fram forskningsresultater for et internasjonalt publikum.
- Gjennom ScienceNordic får vi styrket det nordiske samholdet, og verden får se mer av hva som skjer i de nordiske landene, sa styrelederen.