Formidlingskonkurransen hvor ti doktorgradsstudenter får fire minutter hver til å overbevise et stemmeberettiget publikum og en jury om at de er de beste til å presentere forskningen sin for folk flest, ble i år holdt på revyscenen Stavangeren i Stavanger.
Kandidatene holdt høyt nivå og flere høstet høye poengsummer fra dommerpanelet. De tre som gikk videre til den store superfinalen hadde alle tre fått toppkarakterer av dommerne i første runde.
Daniel Vethe fra NTNU og Didrik Hjertaker Grevskott fra Havforskningsinstituttet fikk flest poeng når publikumspoengene ble lagt til, mens Joseph Diab fra UiT gikk videre på wildcard fra juryen.
Formidlingsglede
Det var altså psykologen Daniel Vethe som til sist gikk til topps og kunne løfte det gjeve trofeet over hodet.
Vinneren selv smilte fra øre til øre.
– Dette var ubeskrivelig. Utrolig artig å være med på. Og fantastisk morsomt å få lov til å fortelle om forskningen jeg gjør. Spesielt viktig synes jeg det er å fortelle om vår jobb med pasienter med alvorlig psykiske lidelser, sier Vethe som er psykolog ved Institutt for psykisk helse på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Tester om oransje lys kan brukes som medisin i psykiatrien
Trønderen tok publikum med på en reise inn i sykehuskorridoren på psykiatrisk akutt-avdeling.
Der forskes det på oransje lys som kan brukes på sykehuset for å behandle alvorlig psykisk syke pasienter. De har ofte dårlig søvnrytme når de blir lagt inn.
– Vi ønsker å forbedre behandlingen til pasienter innlagt på akutt-psykiatrisk avdeling. Vi tester nå om pasienter som oppholder seg i oransje lys på kvelden blir raskere friske, forklarte Vethe til en fullsatt sal som lot seg imponere over det spennende prosjektet og den gode formidlingen.
Han holdt fram at i framtiden så kan belysning bli en del av behandlingen av psykiatriske pasienter.
Imponerte dommerne
I lørdagens dommerpanel fant vi Kristin Danielsen (akademia) fra Forskningsrådet, NRK-journalist Vibeke Røiri (media) og teaterdirektør Glenn André Kaada (scenekunst). De var alle fulle av lovord og ga alle toppkarakteren til Vethe i finalerunden.
Vibeke Røiri ble veldig rørt av formidlingen til Vethe.
– Jeg var så til stede helt fra starten. Jeg ville høre alt du fortalte. Alt du har funnet ut. Det var så fint bygget opp. Du viser det så fint fram, sa Røiri som hadde mange lovord til kandidaten.
Også områdedirektør i Forskningsrådet Kristin Danielsen var veldig fornøyd med Vethes tydelige problemstilling og at han dro inn annen forskning. Hun understreket også at det var viktig forskning.
Glenn André Kaada fra Rogaland teater syntes NTNU-forskeren holdt en veldig engasjerende, morsom og avslappende presentasjon.
Annonse
– Det er nesten så du har laget en egen sjanger med din tørre, saklig humor, samtidig så lun og fin. Måten du drar meg inn i fortellingen og inn i en større sammenheng var veldig godt dramaturgisk utført. Jeg får lyst til å gi deg penger, sa teatersjefen og høstet latter i salen.
Dette er tiende gang Forsker Grand Prix blir arrangert i forbindelse med de årlige Forskningsdagene.
Årets finaledeltakere på Forsker Grand Prix:
Siri Vatsø Haugum, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Bergen
Halvor Høen Hval, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo
Joseph Diab, Institutt for farmasi, UiT Norges arktiske universitet
James Jacob Thomson, Institutt for kultur- og språkvitenskap, Universitetet i Stavanger
Ola Gjønnes Grendal, Institutt for materialteknologi, NTNU
Kristina Junttila Valkoinen, Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Musikkonservatoriet
Daniel Vethe, Institutt for psykisk helse, NTNU
May Linn Auestad, Handelshøgskolen, Universitetet i Stavanger
Marthe Lefsaker Sakrisvold, Politihøgskolen og Göteborgs universitet