Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Helseforskning er absolutt mest populært på forskning.no. Og det synes veldig godt på ti-på-topp-lista over årets mest leste artikler.
Mange av oss har en viss skepsis til ekspertveldet, og sjekker heller selv hva forskningen sier om sykdommer, kosthold og trening. Vi vil ha fakta og vi vil ha ny kunnskap. Det tilbys i lange og grundige artikler på forskning.no om blant annet magesjuke, sjokolade, sit ups og autisme.
Vi skriver nest mest artikler om naturvitenskap. Et par slike artikler finnes blant de mest populære artiklene i året som gikk: en artikkel om NASAs vurdering av dommedag og en om et uløst mysterium i Sibir.
Mange andre forskningsfelt er godt dekket og godt lest, men nådde ikke opp på lista: samfunn, kultur, teknologi, hav, jord og skog og miljø. Er du mest interessert i artikler fra disse forskningsfeltene, kan du jo ta en kikk på temaoversikten vår og finne noen godbiter der.
Hva skjer i kroppen din før du blir syk og mens du ligger der over doskåla?
Den meste leste artikkelen handler om omgangssyke og er en grundig innføring i virustyper og veiene virusene tar fra et annet menneske og inn i din kropp.
Virusene tåler frost, varme, tørke og alkohol. Men det finnes håp og råd.
Matintoleranse kan handle om mer enn ubehag ved inntak av frukt eller melk. Ny forskning viser at intoleranse for enkelte matvarer kan henge tett sammen med irritabel tarm, fibromyalgi og utmattelse.
Forskere tror at den store skurken er tarmfloraen og tungt fordøyelige karbohydrater.
Men ikke alle er enige om at alt stammer fra tarmen.
Før har det vært tre diagnoser: autisme, Aspergers og atypisk autisme. Fra mai 2013 skal dette forenkles i en rekke land til én diagnose: autismespekterforstyrrelser eller ASD.
- Det betyr at terskelen for diagnose blir høyere, forteller Sven Bölte fra Karolinska Institutet i Stockholm.
I Norge brukes et annet diagnosesystem, og det er forventet at dette også vil oppdateres.
I 1908 så bønder i Sibir en lang stripe av lys bevege seg over himmelen. Like etter ble området opplyst av et gigantisk lysglimt. Lyset var så sterkt og rakk så langt at københavnere kunne sitte ute og lese bøker midt på nattet.
Teoriene har vært mange om nedslaget i Sibir, men i 2012 kom italienske forskere med et svar. De fant restene av en stor stein på bunnen av en innsjø i området og mener det er en asteroide.
Protestene på teorien kom ganske med en gang fra andre forskere - så helt oppklart er nok ikke allikevel ikke mysteriet.
Den femte mest leste artikkelen i 2012 handler om sjokolade - og ny forskning som peker på at folk som ofte spiser sjokolade er tynnere enn de som sjelden gjør det.
Forskerne mener at det er noe som skjer i forbrenningen av sjokolade som gjør at man ikke legger på seg, og de testet hypotesen på 1000 mennesker som i gjennomsnitt spiste to sjokolader i uka - og som ikke la på seg.
- Våre funn ser ut til å støtte tidligere resultater som antyder at sammensetningen av kalorier, ikke bare antallet av dem, har noe å si for deres endelige innflytelse på vekt, sier en av forskerne bak studien.
Ville verden gå under eller ikke den 21. desember? Vel, romfartsorganisasjonen NASA var så sikre i sin sak, at de to dager før den berømte datoen publiserte en artikkel om hvorfor verden ikke hadde gått under.
Men ikke bare det. NASA avlivet også myten om at mayaenes tidsregning ville ende denne desemberdagen i 2012. De gamle amerikanerne hadde kompliserte kalendersystemene, som ganske enkelt ville startet på null igjen den 21.12.12.
En amerikansk fedmeforsker argumenterer for at fruktose, som finnes i vanlig sukker, er en saktevirkende gift som har mye av skylda for den enorme økningen i lidelser som høyt blodtrykk, insulinresistens, diabetes og fedme. Forskeren vil at myndighetene skal kontrolle bruken av stoffet gjennom avgifter og aldersgrenser, på samme måte som med alkohol og tobakk.
Norske forskere deler synet på at det høye forbruket av fruktose er problematisk, men går ikke så langt som amerikaneren. Fysisk inaktivitet, fet mat og det totale kaloriinntaket må også ta skylda for livsstilssykdommene i Vesten, mener de.
De negative sidene ved bipolar lidelse er godt omtalt og dokumentert. Men at tilstanden kan også gi intenst gode opplevelser ble presentert i artikkel nummer 8 på lista.
Studien baserer seg på intervjuer med ti personer som kunne fortelle om både positive og negative sider ved å ha lidelsen.
- Det er svært viktig at vi lærer mer om de positive sidene ved bipolar lidelse siden det å fokusere bare på negative aspekter maler et svært skjevt bilde, mener forskerne fra Lancaster University.
Er korte, intensive treningsøkter veien å gå for å bli en god løper? Eller skal det mengde til?
Leif Inge Tjelta fra Universitetet i Stavanger har fulgt fire mellomdistanseløpere. EM-vinner Henrik Ingebrigtsen er en av dem.
Tjelta mener nøkkelen til løpesuksess ligger i mye løpetrening med lav intensitet, kombinert med kortere økter opp mot den anaerobe terskelen. Og så er god vinnermentalitet en del av pakka, selvsagt.
Hvordan få opp og fram magemusklene raskest? Akkurat det er temaet for en studie utført av Atle Sæterbakken ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.
Han har kommet fram til at det er mest effektivt med stående skulderpress for å styrke musklene i mage og rygg.
Og resultatene har mulige samfunnsmessige ringvirkninger, for hvis flere trener smartere og mer funksjonelt, kan det gi sterkere rygger og mindre sykefravær.
––––––––––––—
Følg med videre i det nye året. Vi går inn i vårt ellevte år med store ambisjoner og mange planer.