Mest lest på forskning.no i 2011

Her er de mest populære artiklene på forskning.no i året som gikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

forskning.no har 15 000 besøk på en gjennomsnittlig dag. I måneden blir det 450 000 besøk. Halvparten av leserne kommer hver dag, mens andre besøker hos ukentlig eller månedlig. Helsestoff er mest lest, men det er god leserspredning på de ulike fagfeltene.

Her er de ti mest leste artiklene i 2011:

Forgiftet innenfra

Nye forskningsresultater kan tyde på at tarmfloraen har mye å si for helsa vår. Tre norske tarmforskere mener at flere sykdommer kan stamme fra tarmen.

Seniorforsker Arnold Berstad ved Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus forteller til forskning.no at bakteriene i tarmen kan produsere eller stimulere produksjonen av bioaktive stoffer – det vil si substanser som kan påvirke kroppen.

I noen tilfeller kan slike bioaktive stoffer virke som en slags gift. Når stoffene kommer over i blodet, kan det forårsake ulike lidelser, som fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom og autisme.

Les saken om tarmflora her

Test-diett for ADHD-barn

En ny studie fra Nederland peker på sammenheng mellom ADHD og mat.

40 barn med ADHD-diagnose ble satt på en diett av vann, hvitt kjøtt, grønnsaker, ris og frukt. Og effekten var dramatisk. Hos to tredjedeler av barna forsvant symptomene på ADHD, men de kom tilbake når barna gikk tilbake til tidligere matvaner.

Foreløpig har forskerne bare resultater fra en tidsbegrenset periode på dietten, men de mener at dette kan gi gode resultater også på lengre sikt. Ulempen er at det kan være krevende å holde et barn på en slik diett over tid.

Også norske forskere ser positivt på å inkludere diett-test i behandlingen av ADHD-barn.

Les om ADHD og testdietten her

Tenker nytt om irritabel tarm

Tarmen er også tema for den tredje mest leste artikkelen på forskning.no i 2011. 20 prosent av befolkningen sliter med irritabel tarm, men vi vet lite om hva det skyldes.

Ingrid Spildes artikkel gir en grundig gjennomgang av mulige årsaker til irritabel tarm og siste nytt på den forskningsfronten.

Leger og forskere har lenge antatt at tilstanden er psykosomatisk, men nyere forskning kan tyde på at lidelsen henger sammen med tarmens manglende evne til å hanskes med tungt fordøyelige karbohydrater, som det finnes mye av i vanlig, sunn mat.

 Les om irritabel tarm her

IBS-elefanten. (Foto: (Illustrasjon: Jørgen Valeur))

Radioaktiv psykose

I mars ble Japan rammet av et kraftig jordskjelv med påfølgende tsunami. Kjernekraftverket Fukushima fikk store skader som førte til eksplosjoner og fare for radioaktive utslipp i området.

Kjernefysiker Sunniva Siem på Universitetet i Oslo mente at det hadde oppstått en mild, kollektiv psykose etter ulykken, og roet våre lesere ned med at stråleverdiene i Japan var lave, ja faktisk lavere enn i Oslo.

Siem mente det hadde oppstått en mild, kollektiv psykose rundt radioaktivitet etter ulykken - og var bekymret for at oppmerksomheten rundt strålefaren skulle stjele fokus fra de andre alvorlige sidene ved katastrofen.

Les saken her

Monsterreka hadde fasettøyne

Bemerkelsesverdige dyr - døde eller levende - er godt stoff på forskning.no. Så også artikkelen om funnet av en 500 millioner gammel kjempereke i Sør-Australia.

Rekas øyne var 2-3 centimeter store og besto av mer enn 1600 sekskantede linser hver.

Funnet av monsterreka med fasettøyne på stilk er en god historie i seg selv, men handler også om evolusjon og utviklingen av insekters øyne.

Les om superreka her

En rekonstruksjon av det skrekkelige superrovdyret Anomalocaris.

Myter om proteiner

forskning.no samarbeider tett og godt med våre danske kollegaer i Videnskab.dk. De oversetter og publiserer det beste vi har å by på, og vi forsyner oss av deres godbiter.

Artikkelen om proteiner appellerte til mange av våre lesere.

En rekke påstander om proteiner blir kommentert av forskere, og artikkelen står som et korrektiv til de mange nettsidene og debattforumene om trening og proteintilskudd.

Les saken om protein-myter her

Facerape

På sjuendeplass finner vi et blogginnlegg av Berit Skog, forsker på sosiale medier ved NTNU. Hun skriver om nye begreper på Facebook, og spesifikt om facerape - når noen andre enn deg selv oppdaterer statusen din. 

Facerape er et av flere nye ord som har dukket opp gjennom bruk av Facebook. Nå vet vi alle hva statuslinjen er, og hva vi kan bruke veggen til. Og om vi er gift, forteller vi omverden heller at vi er “i et forhold”.

Dessuten er det ut å si Facebook, mener Berit Skog. Vil du virke innvidd, bør du heller bare si Face.

forskning.no har til enhver tid 50 aktive bloggere, i hovedsak forskere. De skriver innlegg ofte eller sjelden, om egen eller andres forskning.

Les Berit Skogs blogginnlegg om Facerape her.

Fettfrykt for lavkarbo

Lavkarbo var et av de store temaene i alle medier i året som gikk, så også på forskning.no. Den åttende mest leste artikkelen på forskning.no i 2011 er en sak fra Nofima som problematiserer hva økt fettinntak gjør med hjertene og nyrene våre.

Og her framstilles ikke lavkarbo-diett som det eneste saliggjørende:

– Studier viser altså at du går ned i vekt uansett hvilken diett du velger. Kunsten er å spise mindre kalorier enn du forbruker, og – ikke minst – effekten virker bare så lenge du følger dietten, opplyser forsker Ida Synnøve Grini.

forskning.no samarbeider med en rekke forskningsinstitusjoner om stofflleveranser, som denne saken fra Nofima. Artikler som kommer fra institusjonene er tydelig merket med håndtrykk på forsida og med logo og institusjon i byline.

Les artikkelen her

Hva er paranoid schizofreni?

Terrorhandlingene i juli har dominert nyhetsbildene i alle medier.

forskning.no har dekket terrorsaken gjennom en rekke artikler som gir forskningsbasert informasjon om for eksempel politisk ekstremisme, terror, sikkerhet, sorg og ettervirkninger.

En av sakene som ble mye lest i fjor var en bakgrunnssak om paranoid schizofreni, som var diagnosen Anders Behring Breivik fikk av de rettsoppnevnte psykiaterne i november.

Ingrid Melle, professor og forsker ved senter for psykoseforskning ved Universitetet i Oslo vil korrigere feiloppfatninger om schizofreni - og at personer med psykotiske lidelser generelt sett ikke farligere enn andre mennesker.

Les saken her

Slik oppstår nordlyset

Fortellingen om nordlyset begynner på sola, og ender i jordas magnetfelt. Dette vakre fenomenet forklares med video, animasjoner og tekst i den tiende mest leste artikkelen i fjoråret.

Videoen er også tilgjengelig fra YouTube og Vimeo, og har tilsammen hatt mer enn 125 000 nedlastinger.

Se videoen her

(Foto: (Illustrasjon: Per Byhring))

Takk for følget i 2011.

Også til neste år har vi tenkt å bringe nyheter fra alle kriker og kroker av forskningens verden. Så heng med videre ….

Powered by Labrador CMS