
Nord universitet oppretter kurs i hvordan skrive gode EU-søknader
Nord universitet lærer 35 forskere, næringslivsfolk og byråkrater hvorfor og hvordan man skal skrive de gode EU-søknadene.
Generelt er nærings- og samfunnslivet i Nord-Norge for tilbakeholden med å søke om penger til forskning og innovasjon i EU/EØS-området. Det har Nord universitet, Forskningsrådet, Nordland fylke og NHO Nordland tatt konsekvensen av.
Sammen har de etablert etter- og videreutdanningskurset EUs virkemidler for forskning og innovasjon», i regi av Fakultet for samfunnsvitenskap (FSV) ved Nord universitet.
– Vi har engasjert erfarne forskere og byråkrater som kjenner EU-systemet til å undervise. Målet med kurset er å heve deltagernes, og dermed regionens kompetanse om EUs virkemidler, nettopp for å bidra til å stimulere nærings- og regionsutviklingen, sier førsteamanuensis Per Harald Rødvei ved FSV.
Norge betaler, som en del av EU/EØS-avtalen, for å delta i EUs ulike programmer, men norske forskere og innovatører sender for få forskningssøknader sammenlignet med mange EU-land.
For få søknader
For tiden er det 27 800 forsknings- og innovasjonprosjekter finanisert av norske myndigheter. Andelen søknader med problemstillinger og/eller søkere fra Nordland, Troms og Finnmark er under ti prosent, i følge Prosjektbanken Forskningsrådet.
– Nord-Norge ligger på bunn i Norge med hensyn til EU prosjekter. Derfor er dette initiativet spesielt viktig for regionen vår, sier Marianne Bahr Simonsen, prosjektleder i NHO Nordland.