Vil ha med teknologibedrifter

- Deltagelsen fra teknologibedriftene innen IKT og nanoteknologi var for lav i det forrige rammeprogrammet for forskning i EU, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Nå vil han ha med flere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs 7. rammeprogram blir betydelig større enn forgjengeren, det 6. rammeprogrammet. Andersen er ikke fornøyd med oppslutningen i forrige runde.

Nå går den ferske Ap-statsråden ut med en egen oppfordring til nettopp slike teknologibedrifter - om å delta:

- Jeg ønsker å informere bedre om dette for at flere av disse bedriftene skal få øynene opp for hvilke muligheter som ligger i å delta i dette forskningsprogrammet.

- Forskning er det samme som å tenke fremtid. Forskning er avgjørende hvis vi skal kunne sikre velferden vår i fremtiden, sier Andersen i et presseskriv fra Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

Åtte mrd. på syv år

EUs 7. rammeporgram for forskning vil være det mest omfattende internasjonale samarbeidet som norske forskere, forskningsmiljøer og næringsliv deltar i.

Norges finansiering av programmet vil anslagsvis bli på over åtte milliarder kroner over syv år. NHD mener at norske bedrifter må kjenne sin besøkelsestid for å få mest mulig utnyttelse av disse pengene, som departementet formulerer det.

- De aller fleste bransjer i Norge har her en mulighet til å forbedre sin fremtidig inntjening ved å delta i dette største internasjonale forskningsprogrammet noen sinne.

- Denne forskningen fører til innovasjon som bidrar til å evne å omstille seg ettersom det globale markedet krever det, sier Andersen.

Nye produkter og materialer

Departementet karakteriserer det som skal skje som Norges største internasjonale forskningssatsing noen gang.

Rammeprogrammet skal romme mye, deriblant forskning på bedre og sikrere produkter innenfor mat- og bioteknologi.

Det vil også omfatte nano-, material- og produksjonsteknologier som kan skape nye produkter, og nye og bedre materialer. Departementet trekker frem eksempler som regnjakker som puster eller lettere, og sterkere bil- og flydeler.

Andre områder som ramses opp av NHD er IKT, helse, energi, transport inkludert luftfart, små og mellomstore bedrifter, romfart, nukleært samarbeid, sikkerhet og miljø - inkludert klimaendringer.

Powered by Labrador CMS