Det betyr ikke at det er bevilget ekstra forskningsmidler.
Pengene hentes fra overføringene som Norges forskningsråd hadde fra 2006 til 2007, innenfor bevilgningene de har fått fra Kunnskapsdepartementet.
- For stort
- Forskningsrådet gjør en god og kvalitetssikker jobb med å fordele statens midler til forskning, og en viss overføring må det nødvendigvis være fra år til år. Men nå er dette blitt for stort, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.
- Jeg har derfor tatt initiativ overfor Forskningsrådet for å få størrelsen på overføringene ned og pengene raskere ut til sektoren, sier kunnskapsministeren.
Forskningsrådet kommer til å overføre om lag 1,5 milliarder kroner fra i fjor til i år.
Dette skyldes i stor grad at det tar tid fra penger bevilges i statsbudsjettet til forskningsprosjekter settes i gang, men også at en del forskningsprosjekter blir forsinket, heter det i en pressemelding fra departementet.
Raskere tildelingsprosess
Forskningsrådet har derfor satt i verk tiltak for å gjøre tildelingsprosessen raskere. Dette vil gjøre de årlige overføringene mindre.
- I tillegg har vi sammen funnet rom for å gi om lag 200 millioner kroner i ekstraordinære overføringene til vitenskapelig utstyr og elektronisk infrastruktur. - Dette er jeg meget fornøyd med, da det vil komme forskningsmiljøene til gode om ikke altfor lang tid, sier Djupedal.
Midlene vil gå til områder hvor det er behov for mer penger og hvor det allerede foreligger klart støtteverdige søknader.
Fornøyd
Pengene hentes fra forskningsområder hvor det er så store forsinkelser at midlene ikke vil kunne bli benyttet i år.
Universitetene og høyskolene har også hatt overføringer fra år til år, men foreløpige regnskapstall for 2006 viser at disse beløpene nå går ned.
Kunnskapsdepartementet er fornøyd med dette og, vil fortsette å arbeide sammen med virksomhetene for å redusere overføringene ytterligere, heter det i pressemeldingen.
Trekker tilbake stipendiater
Ved Universitetet i Tromsø (UiT) truer styret med å trekke tilbake midler til ubesatte stillinger innad i institusjonen, på grunn av sendrektige ansettelsesprosesser, ifølge Tromsøflaket.
Ved UiT er det nemlig et stort etterslep i bruken av tildelte midler. Hovedårsaken er treghet i å få tilsatt vitenskapelig personale, deriblant doktorgradsstipendiater.
Ubenyttede midler i offentlige institusjoner kan bety reduserte bevilgninger i neste omgang.
Derfor vil Universitetsstyret trekke tilbake avsatte doktorgradsmidler - hvis ikke fakultetene får tilsatt folk innen gitte frister.
2,3 mrd på bok
Kunnskapsminister Øystein Djupedal brukte store avsetninger - eller penger på bok - i universitets- og høgskolesektoren som et argument til å kutte bevilgningene for inneværende år.
Hele sektoren hadde 2,3 milliarder kroner på bok ved inngangen til 2006. Dermed fikk ikke statsråd Djupedal gehør for penger til utdanning og forskning i regjeringas interne forhandlinger, skriver Tromsøflaket.
Universitetet i Tromsø gikk inn i 2006 med 155 millioner kroner i avsetninger. En stor del av denne summen kan tilskrives sendrektige tilsettingsprosesser.
Til tross for sterke styresignaler om at avsetningene skulle reduseres, viser regnskapet for 2006 at tallet bare har sunket med 40 millioner kroner.
Fakultetene har derfor fått frist til 15. mars for å utlyse rekrutteringsstillinger - hvis ikke så er skjedd, trekker styret pengene tilbake.
Det samme gjelder anskaffelse av vitenskapelig utstyr. Her er fristen satt til 15. mai.
- Ubegripelig
Universitetets årsregnskap ble diskutert på styremøte torsdag 22. februar og medlemmene var forundret over tregheten i systemet, skriver Tromsøflaket.
- For meg er det ubegripelig at fakultetene bruker så lang tid på å få tilsatt stipendiater. Det burde absolutt være i fagmiljøene egeninteresse å få inn flere vitenskapelige ansatte, sa styremedlem Jørgen Fossland, selv stipendiat i filosofi.
Peter Arbo viste til at NFH hadde lyst ut rekrutteringsstillingene allerede før jul og regnet med å ha fått tilsatt folk allerede før utlysningsfristen går ut.
Nådeløse
Rektor Jarle Aarbakke var enda tydeligere. Han påpekte at Norge sleper etter målet om å utdanne 1 100 stipendiater i året og at det derfor vil måtte komme midler til flere slike stillinger. Men:
- Greier vi ikke å fordele de vi har, får vi i hvert fall ingen nye. Dette er et alvorlig varsko for institusjone og her må vi som styre være nådeløse, sa han.
Hva som skal gjøres med de midlene som blir inndratt, ble ikke bestemt på møtet. Sannsynligvis vil de bli fordelt på strategiske tiltak og i samsvar med fakultetenes budsjettinnspill, skriver Tromsøflaket.
Lenker:
Kunnskapsdepartementet: 200 millioner til vitenskapelig utstyr
Tromsøflaket: Trekker tilbake stipendiater
Forskningsrådet: - Forskningsrådet holder ikke tilbake midler