Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten, kjent fra TV-serien «Norges smarteste» på NRK, leder et av prosjektene som nå har fått penger.

Norske toppforskere får en milliard

Pengene går til 46 ulike prosjekter. Et av dem er et prosjekt om energilagring, som får 25 millioner kroner. Den heldige forskningsgruppen består av ni unge forskere som alle er under 40 år.

28.1 2016 12:34

Universitetet i Oslo får finansiert flest prosjekter fra den nye potten for toppforskning. Også Universitetet i Bergen, NTNU, NMBU og Universitetene i Tromsø, Stavanger og Agder har trukket vinnerlodd.

Hvert prosjekt får mellom 15 og 25 millioner kroner over fire-fem år. UiO får penger til 17 prosjekter ved ulike institutter. 

Universitetet i Bergen får støtte til 8 ulike prosjekter. Et av dem er et prosjekt om energilagring, som får 25 millioner kroner. Den heldige forskningsgruppen består av ni forskere som alle er under 40 år.

Lederen er matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten som er kjent fra TV-serien «Norges smarteste» på NRK, melder Dagens Næringsliv.   

I tillegg får også ni prosjekter ved høyskoler og forskningsinstitutter penger i denne omgang.

Én av fire søknader fikk napp

Milliarden gis fra den nye Fripro Toppforsk-potten som regjeringen bevilget i statsbudsjettet som en del av satsingen på innovasjon og omstilling av norsk næringsliv.

– Dersom vi skal klare omstillingen vi står midt oppe i, er vi avhengig av nye ideer og løsninger som kan skape nye arbeidsplasser og nye verdier, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Forskningsmidlene deles ut etter søknader fra lærestedene. Forskningsrådet har brukt internasjonale ekspertpaneler til å sile ut de beste av 172 prosjektsøknader, og drøyt 70 ble kvalifisert. Av disse ble altså 46 funnet verdig penger.

Tildeling forutsetter at universitetene selv spleiser ved å gå inn med egne midler hvis de får tildeling.

Noen av vinner-prosjektene:

 • Psykologisk institutt, UiO: Breaking new ground in Lifespan Cognitive Neuroscience.
 • Institutt for helse og samfunn, UiO: Colon screening and surveillance: Comparative effektiveness of Colorectal Cancer Screening and Surveillance.
 • Humanistisk fakultet, NTNU: Fate of Nations. Natural resources and historical development. 1880-2025.
 • Institutt for samfunnspsykologi, UiB: Workplace bullying: From mechanisms and moderators to problem treatment
 • Institutt for matematiske fag, NTNU: Waves and Nonlinear Phenomena.
 • Fakultet for biovitenskap og akvakultur, Nord Universitet: Innovative epigenetic markers for fish domestication.
 • Norges Handelshøyskole: Fair inequality and personal responsibility: The nature of inequality acceptance 
 • Handelshøyskolen BI: Causes of Bargaining Failure 
 • Norges idrettshøgskole: Generation Sedentary - Understanding the role of sedentary and activity for obesity and non-communicable disease prevention in youth 
 • Veterinærhøgskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: Parasites and host behaviour: Co-evolution from genotype to phenotype 

Se hele listen her. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.