Håper på lausungetiltak

Unge forskere forventer tiltak som sikrer arbeidsforholdene deres framover, når Regjeringen legger fram den nye forskningsmeldingen i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: www.colorbox.no)"

Organisasjonen ”Lausungene” består av unge forskere uten fast jobb. De overrakte sin Grasrotmelding til Stortinget i desember i fjor.

- Vi håper at statsråden tar lausungene på alvor, sier Ragnhild Hutchison på vegne av organisasjonen. 

- Vi håper selvfølgelig å finne flere av våre foreslåtte tiltak i meldingen - at Regjeringen vil pålegge seg selv og institusjonene å legge en plan for hva man skal bruke stipendiatene til.

I meldingen gjorde lausungene rede for det de mener en altfor høy grad av midlertidige ansettelser i akademia, blant annet på grunn av få utlyste stillinger. De satte ord på uvissheten knyttet til mulighetene en ung forsker har etter fullført doktorgrad.

Nå forventer de at den nye forskningsmeldingen skal inneholde en plan for hvordan doktorgradsstipendiatene i Norge skal brukes; om de nyutdanna forskerne enten skal ut i næringslivet, eller jobbe ved universitetet når de er ferdige med graden.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

- Hvis man mener at de skal inn i akademia, må man ha stillinger der som de kan gå inn i.

- Hvis de skal ut i næringslivet, må man for eksempel ha en slik karriereveiledning for stipendiater, og ha klare kontakter med næringslivet, sier Hutchison til forskning.no.

- Utredninger er det vi trenger minst nå

Også Forskerforbundet håper at den nye forskningsmeldingen vil inneholde tiltak som hindrer at unge forskere jobber i midlertidige stillinger i årevis.

- Generelt sett er midlertidigheten altfor høy, og må ned. Vi får se om meldingen tar hensyn til innspillene, og om den poengterer ansvaret institusjonene har for å ha en bedre personalpolitikk, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet.

- Vi håper at det ligger noen føringer i meldingen her, sier han.

Hodne håper det vil komme umiddelbare tiltak for å gi bedre kår for unge forskere, og at Regjeringen ikke vil si at behovet for tiltak må utredes før man gjør noe.

- Det vi aller minst trenger er at man vil begynne å utrede behovet for noe som vi lenge har påstått er riktig når det gjelder arbeidsforholdene til mange av våre medlemmer, sier Hodne til forskning.no.

Ragnhild Hutchison

Næringslivsrettede doktorgrader

- Vi tror at forskningsmeldingen vil foreslå å satse mer på næringslivsstipendiater, sier Ragnhild Hutchison.

Hun er enig i at ikke alle doktorgradsstipendiater skal få jobb innen akademia. Hun håper imidlertid forskningsmeldingen kan legge en klarere plan for hvordan en forskerkarriere i næringslivet kan se ut, og hvordan stipendiatene kan skoleres til en slik karriere.

- For eksempel kan vi få fag som prosjektledelse og mer økonomisk utdanning inn i stipendiatutdanningen. Det vil man trenge om man skal gå ut i næringslivet, man vil trenge det som professor, og man trenger det “ute i verden”, sier hun.

- Tror dere forskningsminister Tora Aasland har tatt høyde for Grasrotmeldingen dere overleverte i desember?

- Vi ser jo at statsråden selv har brukt lausungebegrepet, så vi føler at vi har hatt et ganske stort gjennomslag, sier Ragnhild Hutchinson til forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS