I en ny rapport fastholder Nærings- og handelsdepartementet sitt mål om tre prosent av bruttonasjonalproduktet til forskning innen 2010. Urealistisk, mener noen forskere. Nå gjentas løftet, og vi må velge å tro på det, sier Forskerforbundets leder Bjarne Hodne.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Rapporten er en sammenfatning av Norges økonomiske vekst, sysselsetting og konkurranseevne sammenlignet med EUs tilsvarende strategi - den såkalte Lisboa-strategien.
På et EU-toppmøte i Barcelona i mars 2002 ble målet satt om at medlemslandenes gjennomsnittlige forskningsinvesteringer skal være tre prosent av BNP innen 2010.
I årets rapport fastholder Nærings- og handelsedepartementet Regjeringens målsetning fra forslaget til statsbudsjett 2007: Norge skal gjøre denne EU-målsettingen til sin egen.
På side 74 i rapporten heter det:
Norge har etter framleggelsen av st.meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning samme målsetting som EU når det gjelder samlet FoU-innsats. Regjeringens mål er å heve den samlede FoU-innsatsen i Norge til 3 pst. av BNP innen 2010, hvorav 1 pst. skal komme fra offentlige kilder og 2 pst. fra næringslivet og andre kilder.
Skepsis til målsetningen
“Det norske Institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning NIFU STEP la i fjor høst fram en utredning hvor de var skeptiske til denne målsetningen.
Oppdaterte beregninger gjør at BNP-målet framstår som mer urealistisk og misvisende enn noen gang, lød ett av de oppsummerende punktene.
Forsker Egil Kallerud hadde skrevet utredningen, og i en artikkel i forskning.no hevdet han at BNP var et dårlig utgangspunkt for å måle størrelsen på bevilgninger til forskning.
I Norge varierer BNP fra kvartal til kvartal. Dessuten er vårt BNP svært høyt på grunn av oljevirksomheten. Norge vil derfor komme dårligst ut av å bruke et BNP-mål, hevdet Kallerud.
Må velge å tro på målsetningen
Nå gjentar altså Regjeringen treprosent-målet i en ny rapport.
- Det er nødvendig med 2,5 milliarder kroner i årlig økning hvert år fram til 2010 for at den offentlige forskningsinnsatsen skal utgjøre en prosent av bruttonasjonalproduktet, sier Forskerforbundets leder Bjarne Hodne i en pressemelding.
På spørsmål om han anser dette målet for realistisk, svarer Hodne at siden regjeringen nå gjentar målsetningen, må han velge å tro at Regjeringen vil bevilge pengene som er nødvendige for å nå målet.
Også Djupedal fastholder
Det er ikke bare nærings- og handelsdepartementet som fastholder treprosent-målet.
I en tale i forskerforbundet 7. november i fjor sa utdannings- og kunnskapsminister Øystein Djupedal: … det blir enda mer krevende å nå det vedtatte 3 prosent-målet innen 2010.
Treprosent-målet er en konkretisering av en strategi for å gjøre EU til verdens mest konkurransedyktige og kunnskapsbaserte økonomi innen 2010. Denne strategien ble vedtatt av Det europeiske råd i Lisboa i mars 2000.
Annonse
Gjennom en friere bevegelse av forskere, ideer og teknologi i EU-området skal EU bli ledende innen blant annet genforskning og bioteknologi, IKT, nanoteknologi og romforskning.
Norge deltar i denne forskningssatsingen gjennom Utdannings- og kunnskapsdepartementet.