En rapport laget av Pew Research Center for the People and the Press viser at de aller fleste amerikanere synes forskning har positiv innvirkning på samfunnet, og at vitenskapen har gjort livet lettere for folk flest.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hoveddelen av undersøkelsen består av telefonintervjuer med et utvalg på 2001 voksne amerikanere.
I tillegg ble en undersøkelse om vitenskaplig kunnskap i befolkningen gjort med 1005 telefonintervjuer. 2533 medlemmer av verdens største forskerorganisasjon The American Association for the Advancement of Science ble også spurt om sitt syn på vitenskapen.
Stort sett positive
Undersøkelsene viser at de aller fleste amerikanere synes forskning har gjort mye positivt for samfunnet.
Også de som er skeptiske til evolusjonsteorien og klimaforandringene synes statlig forskningsfinansiering lønner seg i lengden.
Men undersøkelsene avdekker også at folk flest har et mye mindre positivt syn på amerikansk forsknings plass i verden enn det forskerne har selv.
Mens nesten halvparten av forskerne rangerer amerikansk forskning som best i verden, har bare 17 prosent av de andre dette synet.
Ikke like viktig lenger
I forhold til for ti år siden synes færre amerikanere at forskning og vitenskap er av nasjonens viktigste prestasjoner. I 1999 var tallet 47 prosent, mens nå er det bare 27 prosent som er enige i dette utsagnet.
Synet på romfart og månelandingen har også dempet seg litt, og 18 prosent sa i 1999 at dette var landets viktigste prestasjoner i det tjuende århundret.
Nå svarer 12 prosent at amerikanernes arbeid i og med verdensrommet er landets viktigste prestasjon de siste 50 årene.
De aller fleste amerikanere er positive til statlig forskningsfinansiering, og både republikanere (68 prosent) og demokrater (80 prosent) mener statlig investeringer i grunnforskning lønner seg i lengden.
Skeptiske til evolusjon og klima
Mens 87 prosent av de spurte forskerne er enige i et utsagn om at mennesker og andre levende vesener har utviklet seg over tid og at evolusjon er et resultat av naturlige prosesser som naturlig utvalg, var bare 32 prosent av amerikanere generelt enige i dette grunnleggende biologiske prinsippet.
Nesten like stor uenighet preger amerikanernes syn på klimaforandringer. Mens 84 prosent av forskerne mener jorden blir varmere på grunn av menneskelig aktivitet, tror under halvparten av amerikanere flest det samme.
Både forskere og folk flest synes det er passende at forskere tar del i politiske debatter om problemstillinger som atomkraft og stamcelleforskning, men gruppene har vidt forskjellige syn på selve sakene.
Annonse
Forskere er blant annet mye mer positive til utvidet bruk av atomkraft, statlig støtt til stamcelleforskning og bruk av dyr i forskningseksperimenter.
Forskere høyt ansett
Når folk skal rangere hvilke yrkesgrupper som bidrar mest til samfunnet kommer forskere på en tredjeplass bak militæret og lærerstanden.
Selv de som svarer at de synes forskning er i konflikt med deres religiøse tro synes forskere bidrar positivt til samfunnet.
Folk flests mangel på forståelse av forskning ses på som et av vitenskapens hovedproblemer, ifølge hele 85 prosent av de spurte forskerne.
To tredeler av forskerne mener også at nyhetsmediene er for dårlige til å skille mellom forskningsresultater som er bygget på solid grunn og de som er misvisende.