Annonse
Redaktør Nina Kristiansen i forskning.no til venstre og illustrasjonsbilde til høyre.

Nei, slankekaffe får deg ikke til å rase ned i vekt

Reklamen lover deg at om du bare bytter kaffemerke, så forbrenner du mer fett og går ned i vekt. Det skal liksom være vitenskapelig bevist. Vi sjekket om det stemte.

Publisert

Det er sjelden jeg ser lineær TV, det er enklere å strømme akkurat det jeg vil se. Som bonus slipper jeg reklamen. Men her om dagen bladde jeg gjennom kanalene - og satte kaffen i halsen. For der var reklamen for slankekaffe. Den om at hvis du bare bytter kaffemerke, så raser kiloene av deg. Og det skal være dokumentert vitenskapelig, ifølge reklamefilmen.

Hallo! Om det hadde vært så enkelt, hadde vel ingen av oss veid en kilo for mye.

Slankekaffe er laget av grønne kaffebønner, som inneholder klorogensyre. Og påstanden er at det øker forbrenningen. Slike produkter blir solgt som kosttilskudd. Det betyr at det ikke er krav til testing for effekt, slik det er med medisiner. Det er heller ikke krav til godkjenning av en offentlig instans. Det eneste kravet til kosttilskudd er at det ikke skal inneholde helsefarlige stoffer.

Redaktøren anbefaler:

Forskningsstoff har lang holdbarhet. I sommer har redaktør Nina Kristiansen funnet fram til gode, viktige, interessante og/eller underholdende artikler fra forskning.no-arkivet.

Men selv om kosttilskuddsfirmaene ikke må bevise at produktene deres virker, så legger de ofte allikevel ut lister med vitenskapelige studier som tilsynelatende beviser vekttap. Forskning gjør jo produktene mer troverdige.

For fire år siden gikk vi grundig gjennom dokumentasjonen til et slankekaffemerke.

Vi fant ut at:

- Studiene som «beviser» at slankeproduktene virker, er ofte veldig små, med få deltakere og går over en kort tidsperiode.

- Langtidseffekten av midlene blir ikke målt.

- Forskerne har ofte ingen tilknytning til seriøse forskningsinstitusjoner, men tar godt betalte oppdrag for firmaene som selger produktene.

- Forskerne finner nesten aldri bivirkninger, og de anbefaler gjerne produktene.

- Og resultatene er ofte beskjedne.

Jeg intervjuet en biokjemiker som hadde gjort en jobb i en av studiene som skulle dokumentere vekttap. Noen få deltakere ble målt og veid, men det var ingen synlig effekt av slankeproduktet. Men når de sjekket fettprosenten med en spesiell røngtenteknikk, fant de resultater. Fettprosenten hadde gått litt ned, ikke så mye at det syntes på kroppen, men forskerne kunne notere seg en dokumentert virkning.

Du kan lese om hva vi fant da vi gravde i dokumentasjonen bak slike produkter og snakket med forskerne bak studiene og firmaene bak produktene:

Powered by Labrador CMS