Kjell Aspmark presenterte onsdag resultatet av en ekstern utredning som er gjort rundt den italienske kirurgen Paolo Maccharinis virksomhet ved det Karolinske universitetssykehuset i Stockholm.

Skarp kritikk etter gransking av skandalekirurg i Sverige

Mange feil ble gjort mens skandalekirurgen Paolo Maccharinis arbeidet ved det Karolinske universitetssykehuset (KS) i Stockholm. Han burde aldri vært ansatt, ifølge en ekstern gransking.

31.8 2016 13:27

Kritikken kommer fra Kjell Asplund, medisinsk professor og leder i Statens medisinsk-etiske råd i Sverige.

Onsdag holdt han pressekonferanse om resultatet av en ekstern gransking av den italienske kirurgen Paolo Macchiarinis virksomhet ved KS.

Maccharini ble i 2014 anklaget av fire leger ved instituttet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om implantasjonen av kunstige luftrør.

Selv om Asplund konkluderer med at Maccharini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør, pekte han også på topplederne i de to involverte sykehusene, som sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

– Det kom sterke negative omtaler fra sykehus der Maccharini hadde operert tidligere. Disse kritiske røstene tok man ikke hensyn til. Det ble aldri gjort noe jobbintervju, for eksempel, sier Asplund.

Han er også kritisk til sykehuset påstand om at det var livsnødvendig å gjennomføre omfattende inngrep på pasientene.

Asplund peker også på det Karolinske institutt, som ikke gjennomførte en etisk vurdering av det han mener må ses på som klinisk forskning.

Macchiarini ble tidligere i år frikjent av instituttets interne gransking. Italieneren ble i 2011 mye omtalt etter å ha gjennomført verdens første kunstige luftrørstransplantasjon.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse