En av forskerne hadde fabrikkert data i studien om mus og bakterier.

Forsker jukset med fedme og tarmbakterier

Studien er nå trukket tilbake. 

3.5 2016 04:00

De siste åras forskning har antydet at forstyrrelser i tarmfloraen vår kan være koblet til mange sykdommer. En av lidelsene som ofte nevnes, er fedme.

I 2014 ble en studie publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Diabetes. Den viste at mus som hadde lett for å legge på seg hadde en karakteristisk, fedmefremmende tarmflora.

Men nå er artikkelen trukket tilbake, melder nettstedet Retraction Watch. Dette betyr at resultatene fra studien ikke lenger anses som vitenskapelig gyldige. 

I kunngjøringen fra tidsskriftet står det at forskeren som ledet studien ønsket å trekke den tilbake. Begrunnelsen er at interne granskninger ved forskningsinstitusjonen har avslørt at en av medforfatterne, Yassine Sakar, har jukset, ved å fabrikkere data.  

Hva dette gjør med forståelsen av en mulig sammenheng mellom bakterier og fedme, er foreløpig usikkert.

Det er gjort flere studier rundt temaet, både på dyr og mennesker.

I 2013 skrev forskning.no om studien som viste at mus ble tykke av å få tarmbakterier fra en overvektig person. Danske forskere har funnet bakterier som er karakteristiske for mennesker med fedme.

Og i 2015 skrev vi om en kvinne som plutselig utviklet fedme etter å ha fått transplantert tarmbakterier fra sin overvektige datter.

Alt i alt er det nok liten grunn til skråsikkerhet før flere undersøkelser er på bordet. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse