Gransker doktorgrad

Den over 10 år gamle doktorgraden til en profilert norsk forsker granskes etter påstander om fabrikkerte data.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Forskningsartikkelen ble publisert i det prestisjetunge tidsskiftet British Medical Journal (BMJ) i 1993. Den handlet om hvordan en magesårmedisin kunne hjelpe folk med overvektsproblemer.

Da redaktøren for tidsskriftet, Richard Smith, får artikkelen oversendt, er han i tvil.

Resultatene er uventede og usannsynlige. Dessuten har en dansk forskergruppe utført en lignende studie samtidig, uten å finne den samme sammenhengen.

Etter forespørsel fra tidsskriftredaktøren, blir artikkelen gransket av en komité ved Universitetet i Oslo, som ikke finner noe grunnlag til fuskanklage. Deretter blir arbeidet publisert i BMJ.

Inngår i doktorgrad

I 1995 inngår artikkelen i forskerens doktorgrad, som avlegges ved Universitetet i Tromsø. Der arbeider hun også i en periode det samme året. 

Ved Universitetet i Tromsø er det ingen som er klar over anklagene mot arbeidet, eller granskingen som er blitt gjort.

Mer enn ti år senere, i 2006, trekkes saken frem igjen av den samme tidsskriftsredaktøren.

I en artikkel i et britisk legetidsskrift bruker han den som et eksempel på hvor vanskelig det kan være for en redaktør å si fra når man er i tvil.

- Alvorlig tvil

- Jeg ba til slutt arbeidsgiveren hennes om å undersøke. Det gjorde de, og de konkluderte med at det ikke var noe problem med arbeidet. Vi publiserte studien med en svært skeptisk kommentar, skrev han.

I dag er ideen om at dette bestemte medikamentet kan hjelpe mot overvekt, lagt død. Ingen andre forskere har klart å reprodusere resultatene.

- Jeg er ikke sikker på om arbeidet var bedrageri, men jeg sitter igjen med alvorlig tvil, skrev Smith.

- Episoden lærte meg ikke bare at jeg må ha en vanntett sak før jeg ber en arbeidsgiver om å undersøke, men også at det kan være risikabelt å forsøke å gjøre det, skrev han i 2006.

- Ikke kjent med

Disse kommentarene ble Universitetet i Tromsø nylig tipset om av en norsk avis.

- Da artikkelen inngikk i doktoravhandlingen, var vi overhodet ikke kjent med at det hadde vært problemer knyttet til den, sier Olav Helge Førde, dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Tromsø, til forskning.no.

- Med bakgrunn i at artikkelen ble trukket frem igjen i 2006, som et eksempel på en situasjon hvor en tidsskriftredaktør er usikker på om ting er fabrikkert, og at sammenhengene fra artikkelen ikke har vært mulige å reprodusere, så tar vi dette fram igjen, sier Førde.

Frykt

Ifølge ukebrevet Mandag Morgen finnes en frykt for en ny Sudbø-skandale. I 2006 ble det avslørt at kreftforsker Jon Sudbø hadde fabrikkert forskningsdata. Saken står nå som Norges største forskningssvindel.

- Frykter dere en ny Sudbø-sak?

- Nei. Ja. Det gjør jo alle. Det er så sterkt fokus på dette om dagen, og det er såpass stor sensitivitet, at vi ville gjerne være føre var og gjøre det som det var rimelig å gjøre. Vi tok dette som en varsling og sendte det til etisk utvalg, sier Førde.

I pressemeldingen fra Universitetet i Tromsø sier han:

- Vi tar påstanden om mulig manipulasjon av forskningsdata svært alvorlig. Siden artikkelen det gjelder er en del av en doktorgrad som vi har hatt ansvar for, krever dette en gjennomgang fra vår side.

- Det er ikke grunnlag for noen kritikk av mine arbeider, sier forskeren selv til Mandag Morgen.

Det er et nyetablert forskningsetisk utvalg ved Universitetet i Tromsø som skal granske doktorgraden.

- Går langt

- Saken ble oversendt i forrige uke. Utvalget skal ha et møte 19. november hvor vi skal vurdere hvor langt vi skal ta denne saken, og hva prosedyren blir fremover, forteller Aage Thor Falkanger, som leder utvalget, i en nyhetssak på Universitetet i Tromsøs egne nettsider.

- Denne doktorgraden ligger ganske langt tilbake i tid, og det er ingen grunn for oss til å si på nåværende tidspunkt at det handler om fusk, sier Førde.

- Når vi likevel gransker saken, er det fordi redaktøren går ganske langt i sine påstander om bedrag. Derfor fant vi det for godt å oversende saken til forskningsetisk utvalg, sier han.

- Er det noen mistanker om fusk i forbindelse med andre arbeider fra denne forskeren?

- Det er ikke holdepunkt for noe konkret som kan tale for at det er noe fabrikkert i den andre forskningsproduksjonen som hun har stått for her, sier Førde til forskning.no.

Vil hente inn

Han forteller at Universitetet i Tromsø ikke sitter på den granskningen som ble gjort av forskningsartikkelen ved Universitetet i Oslo i 2003, men at det er noe han regner med at det etiske utvalget vil hente inn.

Universitetet understreker i pressemeldingen at det på nåværende tidspunkt ikke er grunnlag for å konkludere med at det er snakk om fabrikkerte forskningsresultater, eller at det er andre alvorlige regelbrudd.

- Universitetet tar beskyldningene på alvor ved å forelegge saken for forskningsetisk utvalg, men anser vedkommende som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Lenker:

Universitetet i Tromsø: Gransker doktorgrad

Bladet Tromsø: Gransker doktorgrad

Nordlys: UiT gransker doktorgrad
 

Powered by Labrador CMS