Hvis du faller og slår hodet, øker risikoen for å bli rammet av en psykisk lidelse kraftig.
Malene BreuschHansenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta:
Så mange psykisk syke har hatt et hodetraume:
Av 10 607 personer med diagnosen schizofreni: 12 prosent
Av 24 605 personer med diagnosen depresjon: 11 prosent
Av 1859 personer med bipolar lidelse: 10 prosent
Av 1199 personer med en organisk psykisk lidelse: 27 prosent
Forskere har undersøkt sammenhengen mellom hodetraumer – som hjernerystelse, kraniebrudd og alvorlige hodeskader med blødninger – og risikoen for å bli rammet av en psykisk sykdom.
Resultatet er at slike skader kan føre til en økning i risiko på mer enn 400 prosent når det gjelder noen psykiske sykdommer.
– Jeg er litt overrasket over resultatene våre. Jeg hadde forventet at det ville være en sammenheng, men den er sterkere enn jeg hadde regnet med, sier lege Sonja Orlovska, som står bak undersøkelsen.
Den største studien i verden
Undersøkelsen fra Psykiatrisk Center København er den største av sitt slag i verden. Forskerne har tatt utgangspunkt i alle personer som er født mellom 1977 og 2000, i alt 1,4 millioner mennesker, og fulgt dem frem til 2010.
I perioden har 113 906 av dem vært på sykehuset med en hodeskade, og fire prosent har senere fått en psykiatrisk diagnose.
Det er de psykiske lidelsene depresjon, schizofreni, bipolar lidelse og såkalte organiske psykiske lidelser forskerne har sett på. Organiske psykiske lidelser er sykdommer som skyldes en forutgående fysisk skade. Forskerne kom fram til at hodeskade ga:
65 prosent større risiko for schizofreni
59 prosent større risiko for depresjon
28 prosent større risiko for bipolar lidelse
439 prosent større sannsynlighet for en organisk psykisk lidelse
Det er i det første året etter et hodetraume det er størst risiko, men selv 15 år etter ser forskerne fremdeles en vesentlig økt risiko.
Hva kom først?
Sonja Orlovska er spesielt overrasket over å se at det fremdeles er en signifikant sammenheng etter at forskerne har justert resultatene for en kjent forstyrrende faktor.
– Man vet at for eksempel depresjon gir dårligere konsentrasjonsevne, og at den tidlige fasen av schizofreni er forbundet med økt tendens til ulykker. I motsetning til tidligere studier har vi forsøkt å ta høyde for dette, forklarer Orlovska.
Forskerne har derfor undersøkt sammenhengen mellom andre skader og psykisk sykdom – men den sammenhengen er mye mindre enn ved hodetraumer.
En person som kommer på sykehuset med en brukket arm, har 16 prosent økt risiko for å få diagnosen schizofreni, sammenlignet med 65 prosent ved hodeskader.
Forskerne har også justert etter om det er psykisk sykdom i den nære familien, forteller hun.
Betennelse og forstyrrede signalstoffer
Men hva er forklaringen på sammenhengen mellom hodeskadene og de psykiske lidelsene? Selv om det ikke er et entydig svar på spørsmålet, er det ifølge Sonja Orlovska flere muligheter:
Dyrestudier har vist at en hodeskade gir en betennelsestilstand i hjernen, og det gir økt risiko for psykiske symptomer.
Annonse
En hodeskade kan også komme til å ødelegge et område i hjernen, og det kan bety utvikling av en psykisk sykdom som er forbundet med nettopp det området.
En mer diffus skade som hjernerystelse kan påvirke signalstoffene hjernen bruker til å kommunisere mellom de forskjellige delene av nervesystemet, og den forstyrrede balansen kan også føre til psykiske sykdommer.
Hodeskaden kan ha oppstått i forbindelse med en traumatisk ulykke, og det kan være selve opplevelsen som utløser psykisk sykdom. Her kan tap av kroppsfunksjoner eller evner etter en ulykke også spille inn på psyken.
Kunnskap kan gi bedre behandling
Sonja Orlovska håper at den nye kunnskapen på sikt kan bidra til å forstå hva som kan forårsake psykisk sykdom.
Dessuten kan det hjelpe til med å oppdage psykiske sykdommer hvis helsepersonalet på sykehusene er oppmerksomme på den økte risikoen.