Mange mangler D-vitamin om vinteren. Litt sol hjelper.
LiseHornungjournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det skal ikke forstås som en anbefaling om å ta solarium, for der er det som regel ikke de riktige strålene man får.
Men det skal bare ganske lite kunstig lys til for at vi kan holde det samme D-vitaminnivået hele året rundt.
– Det som kreves, er bare en fjerdedel av det som gjør huden rød på en gjennomsnittsdanske, sier Hans Christian Wulf, som er professor i hudsykdommer på dermato-venerologisk avdeling på Bispebjerg Hospital.
Ett kvarter annenhver uke
Hans Christian Wulf har vært involvert i to studier om hva som skal til for å danne nok D-vitamin i huden. Noe mange av oss har problemer med om vinteren.
Forskningen ble publisert i vitenskapelige tidsskrifter i 2012 og viste blant annet at man med et kvarters kunstig sol annenhver uke kan bevare sommerens høye D-vitaminnivå hele vinteren.
Han og kollegene kunne dessuten påvise at vi må langt ut på våren før solen gir noen effekt. Først omkring slutten av april begynte de 17 testpersonene å danne D-vitamin ved å oppholde seg utendørs. Og da var det blitt varmt nok til at de tok av seg klærne på mer enn bare hender og ansikt, som for eksempel skuldre, armer og bryst.
Til sammenligning viste målingene på de 29 frivillige som fikk kunstig sol på hender og ansikt at det kunstige lyset satte gang i D-vitaminproduksjonen hele åtte ganger mer effektivt.
Viktig med de «riktige» bølgelengdene
Resultatene er blant annet blitt benyttet av Dansk Solarieforening som en anbefaling til å bruke solariet, om enn «med omtanke». Den fortolkningen er Hans Christian Wulf imidlertid ikke enig i.
– Det er stor forskjell på den typen solarier som vi brukte i undersøkelsen, og dem man typisk finner i et solsenter, fastslår Wulf.
Forskjellen ligger i bølgelengden på strålene. I solsentrene får man først og fremst UVA-lys, som er de strålene som bruner huden. Forskerne brukte imidlertid UVB-lys, som får huden til å danne D-vitamin.
– Derfor er det ikke særlig effektivt å gå i solarium for å øke mengden D-vitaminet i kroppen. Derimot får man økt risiko for hudkreft, fastslår Wulf.
Han anbefaler, akkurat som helsemyndighetene, at man forsøker å få i seg D-vitaminer via vitamintilskudd eller ved å spise fet fisk som makrell eller laks.
Farlig lek med helsen
Vi har snakket med Mads Rasmussen, som er avdelingslege og leder av lysavsnittet på dermatologisk avdeling på Aarhus universitetshospital.
Han arbeider til daglig med lysbehandling av for eksempel psoriasispasienter og kjenner derfor fordeler og ulemper ved ulike UV-typer. Han var ikke involvert i studien.
– Jeg ser ikke dette som er argument for å ta solarium annenhver uke. Hyppig bruk av solarium øker risikoen for skader i hudens celler og dermed for hudkreft, sier Rasmussen.
Annonse
Et moteriktig felt
Mads Rasmussen roser forskernes arbeid og peker på at man fortsatt arbeider med å fastslå D-vitaminets betydning for blant annet hjerte/kar-sykdommer og kreftsykdommer.
– D-vitamin er et interessant tema, og det blir forsket veldig mye på feltet for tiden. Men det er et faktum at riktig mange av oss mangler D-vitamin, og det kan man ikke løse ved å sette seg ut i vintersolen, sier han.
Solens vinkel avgjør
Han forklarer at vi skal et godt stykke ut i april før det gir utslag på D-vitamin-kontoen.
Først da står solen høyt nok på himmelen til at strålene trenger gjennom atmosfæren. Om vinteren må strålene passere et tykkere lag før de når fram til overflaten.
– Det kan sammenlignes med å skjære opp en melon: Hvis man skjærer vinkelrett på melonen, skjærer man gjennom mindre skall enn hvis man gir kniven en skjev vinkel, sier han.
Kan ikke leve uten D-vitamin
Vitaminets viktigste funksjon er å hjelpe kroppen til å ta opp kalsium og holde knoklene våre sterke. Mangel på D-vitamin øker risikoen for beinskjørhet og kan gi svake muskler.
– D-vitamin er viktig i og med at vi i vår del av verden blir svært gamle, sier Hans Christian Wulf.
Dessuten antar forskerne at D-vitamin virker forebyggende mot en rekke andre sykdommer.
Blant annet tyder tidligere forskning på at D-vitamin hindrer kreft og hjerte/kar-sykdommer, mens det styrker immunforsvaret og sædkvaliteten hos menn. Disse sammenhengene er imidlertid ikke klare.
P Datta mfl: Increase in serum 25-hydroxyvitamin-D3 in humans after solar exposure under natural conditions compared to artificial UVB exposure of hands and face, Photochem. Photobiol. Sci. 5. juli 2012, DOI: 10.1039/C2PP25093D. Sammendrag
Marina Rode von Essen mfl: Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells, Nature Immunology (2010) doi:10.1038/ni.1851. Sammendrag