Betennelser i barseltiden fører ofte til at kvinner stopper med ammingen.
JeppeWojcikjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Amming er viktig:
Både WHO og helsemyndighetene anbefaler at barn ammes til de er omkring seks måneder. Delvis ammening anbefales til tolv måneder eller lenger. Hvis ammingen stopper i løpet av den første måneden, kan det ha betydelige konsekvenser.
– Amming har en rekke positive helseeffekter for mor og barn, både på kort og lang sikt. Barna får færre infeksjonssykdommer, bedre synsutvikling, og på lenger sikt får barna lavere blodtrykk, lavere kolesterol og lavere risiko for utvikling av diabetes og visse tarmsykdommer. Videre ser vi lavere risiko for overvekt, trolig høyere intelligens og lavere risiko for allergi og barneeksem, sier Peder Ahnfeldt-Mollerup.
Ammingen gir mødre lavere risiko for brystkreft – muligens også eggstokkreft og type 2-diabetes.
Fakta
Det anbefalt å fortsette med ammingen på tross av betennelsen. Det får infeksjonen til å gå raskere over, og barnet sikres samtidig den riktige ernæringen.
Når en kvinne føder, skal brystene plutselig fylle en ny rolle: De skal være livgivende melkespann for et lite barn.
En fjerdedel får en infeksjon i barseltiden. Oftest er det brystbetennelse, men også i underlivet og i luftveiene.
Disse betennelsene gjør at mange kvinner slutter å amme, noe som kan være negativt for helsen til både mor og barn. Dette gjelder blant annet kreftrisiko og fedme.
Hver fjerde mor rammes
1872 kvinner som fødte på Horsens Sygehus i Jylland i løpet av et år, fikk et spørreskjema. 87 prosent svarte.
Det viste seg at opp mot 25 prosent av kvinnene opplevde en eller annen form for infeksjon i løpet av den første måneden etter fødselen. En tredjedel av infeksjonene var milde og trengte ikke legebehandling, mens mange andre trengte for eksempel antibiotika.
De hyppigste infeksjonene var:
Brystbetennelse: 12 prosent
Urinveisinfeksjon: 3 prosent
Vaginal betennelse: 3 prosent
Sår: 3 prosent
Luftveislidelser: 3 prosent
– Ved å kombinere svarene med journalopplysninger kunne vi se at det var en klar sammenheng mellom infeksjon og at kvinnene sluttet å amme, sier Peder Ahnfeldt-Mollerup, spesialist i allmennmedisin og doktorgradsstudent. Han arbeider ved Forskningsenheten for Allmenn Praksis på Syddansk Universitet i Odense.
– Dette var tydeligst for kvinner med brystbetennelse, sår- og urinveisinfeksjoner, fortsetter han.
– Vi har funnet en årsakssammenheng mellom ammestopp og infeksjon. Men vi trenger en dypere analyse for å avgjøre om det faktisk er infeksjonen som stopper kvinnene.
Vanskeligst å amme med brystbetennelse
Det er flere faktorer som spiller inn når det oppstår betennelse etter en fødsel. For eksempel kan melken hope seg opp hvis det dreier seg om brystbetennelse.
– Brystet får plutselig en helt ny funksjon. Melkegangene kan for eksempel være innsnevrede, forklarer Ahnfeldt-Mollerup.
Men også den fysiske påvirkningen av brystet, altså selve det at barnet dier, kan påvirke brystvorten og gi sår, forklarer Peder Ahnfeldt-Mollerup.
Flere grunner til å slutte
Kvinner som får en infeksjon, har ofte mindre energi og opplever smerte og ubehag. Det blir ofte verre når kvinnen ammer.
Noen kvinner slutter å amme fordi det gjør vondt, andre slutter fordi det ikke kommer så mye melk, forklarer Ahnfeldt-Mollerup.
Annonse
– Man trenger ikke være redd for å overføre bakterier til barnet. Det skjer bare i svært sjeldne tilfeller, sier han.
Det kan bare skje hvis infeksjonen utvikler seg til en bylldannelse, slik at det kommer puss ut med melken. I de tilfellene rådes kvinnene til å pumpe ut melken og kaste den. Hvis man er i tvil om man kan amme barnet sitt, bør man kontakte lege eller sykepleier.
– Noen slutter å amme fordi de får antibiotika, men det er også en feil. De færreste typer antibiotika skader barnet, sier Ahnfeldt-Mollerup.
Viktig å få i gang ammingen
Forskeren anbefaler at kvinnene fortsetter med ammingen på tross av brystbetennelsen. Faktisk går infeksjonen raskere over, og barnet sikres samtidig den riktige ernæringen. Hvis man gjerne vil unngå betennelse, kan man bruke forskjellige teknikker:
– Det er forskjellige måter å komme i gang, men det viktigste er ro, tålmodighet og en god teknikk. Det kan man få hjelp til av jordmødre og sykepleiere. Hvis man har smerter, kan det være en idé å bruke smertestillende. Hvis man er i tvil, kan man alltid kontakte sin lege eller jordmor, sier Ahnfeldt-Mollerup.