Forebyggende helsesjekker virker ikke

Det hjelper ikke å slepe folk til systematisk legesjekk, viser to store undersøkelser. Miljø og livsstil vinner over legens råd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nytter ikke å slepe folk inn til systematiske legesjekker, viser to store undersøkelser. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Det er bortkastet tid og penger å la folk gå til jevnlige helsesjekker hos legen. Det konkluderer to store undersøkelser fra danske Glostrup Hospital og Det Nordiske Cochrane Center, ifølge Information.

Forebyggende tiltak spiller en viktig rolle i helsemyndighetenes forsøk på å redusere folks risiko for å bli kronisk syke og dø før tiden.

Men det har ingen effekt, konkluderer Torben Jørgensen, som er avdelingssjef ved forskningssenter for Forebyggelse og Helse ved Glostrup Hospital. 

– Systematiske helsesjekker virker ikke. Det er naivt at tro at man kan ta ut mennesker av miljøet sitt og få dem til å endre livsstil, sier han til Information.

To undersøkelser, samme resultat

I undersøkelsen fikk 13.000 dansker tilbud om helsesjekker der man målte alt fra syn og lungefunksjon til kolesteroltall. Legene brukte målingene til å vurdere hvor stor risiko deltakerne hadde for å bli rammet av for eksempel kreft.

Forskerne la en plan for hva deltakerne skulle gjøre for å forbedre helsen og tilbød støtte i form av røykestoppkurs og undervisning i kosthold og mosjon. Men det førte ikke til bedre helse.

Det Nordiske Cochrane Center når samme konklusjon, etter å ha gransket 14 studier som samlet sett involverer 180 000 personer.

– Systematiske tilbud om helsesjekker er ikke gunstige. Vi fant tegn på at de fikk legene til å stille flere diagnoser og skrive ut mer medisin. Siden de ikke førte til en bedre helse, er det snakk om overdiagnostikk, som er skadelig, sier Lasse Krogsbøll fra Det Nordiske Cochrane Center til Information.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS