Annonse

Innendørs luftforurensing ikke så ille som fryktet

Innendørs luftforurensning er neppe en avgjørende faktor for at barn er tungpustet eller utvikler astma i København-området.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Utendørs luftforurensing har blitt koblet til småbarn som får problemer med pusten, slik at de blir tungpustet, og kanskje til og med utvikler astma. Det har forskere vært klar over en stund.

Kan innendørs luftforurensning også skape pusteproblemer for småbarn?

Danske forskere ville finne svaret, og resultatet er forholdsvis oppmuntrende: Ingen av de 411 undersøkte barna i København-området ser ut til å ha pusteproblemer som er relatert til slik forurensning.

De ser ikke ut til å være særlig påvirket av giftige partikler som stammer fra maskiner i hjemmet eller kommer fra trafikken, for eksempel gjennom åpne vinduer og dører.

– Vi kan ikke se noen effekt. Kanskje vil man se utslag under mer ekstreme forhold i utlandet, men i København-området er innendørs luftforurensing neppe en avgjørende faktor for at barn er tungpustet eller utvikler astma.

Det konstaterer Hans Bisgaard. Han har vært med på å gjennomføre undersøkelsen og er leder for Dansk BørneAstma Center. Han er også professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

Eksos giftig utenfor, men ikke innenfor

Forskerne har målt hvor store mengder av sot, svevestøv, nitrogenoksider (NOx, NO2) og gassen formaldehyd babyene har vært utsatt for i hjemmet gjennom det første halvannet året av livet.

Det er ingen systematisk sammenheng mellom tungpusthet hos små barn og giftige partikler i omgivelsene, ifølge den vitenskapelige artikkelen i tidsskriftet Indoor Air.

Tidligere har dansk forskning vist at utendørs forurensning i seg selv skaper hvesing hos små barn.

Derfor er det ifølge Bisgaard rimelig sikkert at man nå kan konstatere at luftforurensing påvirker danske barn utendørs, men ikke innendørs.

Større studium på vei

Det betyr imidlertid ikke nødvendigvis at spedbarn slipper helt unna farer hvis de daglig puster inn giftige partikler i hjemmet.

– Det kan være mindre effekter som vi ikke kunne oppdage på grunn av størrelsen på studien, og det kan være barn som er særlig følsomme av genetiske årsaker.

– Derfor går vi i gang med en ny, stor studie hvor vi undersøker om partiklene har betydning for innleggelser med alvorlige astmaanfall, forteller Bisgaard.

Barna i studien er hentet fra det omfattende astmastudiet COPSAC, som følger barns utvikling fra fødselen og gjennom oppveksten ved hjelp av et vell av målinger og analyser på barnet og i hjemmet.

Referanse og lenke:

Long-term exposure to indoor air pollution and wheezing symptoms in infants; Indoor Air 2010; 20: 159-167; doi: 10.1111/j. 1600-0668.2009.00635. xCOPSAC

Hans Bisgaards profil (DBAC)

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS