Skrittelleren er blitt en ganske så populær liten dings som teller skrittene for deg, bare du fester den til for eksempel beltet eller bukselinningen.
Det nye forskingsarbeidet er amerikansk, men temaet fysisk aktivitet er høyaktuelt også her på berget.
Halvparten av den norske befolkning går ikke ti minutter sammenhengende hver dag, viser det seg. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige. Mange trenger ganske enkelt å bevege seg mer.
Vekt og blodtrykk
Legen Dena Bravata og kollegene hennes har evaluert assosiasjonen mellom skrittellerbruk, fysisk aktivitet og helsemessige resultat. Bravatas gjennomgang er den første publiserte som tar for seg skrittellerens effektivitet.
Forskergruppen gikk gjennom 2 000 vitenskapelige artikler, og fant 18 observasjonsstudier og åtte randomiserte forsøk som hadde sett nærmere på bruken av skritteller som et verktøy for å motivere til fysisk aktivitet.
(Å ramdomisere betyr å gjøre tilfeldig - at noe anlegges slik at nødvendige variasjoner blir tilfeldige, ikke systematiske.)
Bruken av skritteller assosieres ikke bare med økt fysisk aktivitet, men også med vektnedgang og lavere blodtrykk, ifølge et presseskriv fra Stanford University Medical Center.
Gjennomgangen til Dena Bravata og kolleger publiseres i dagens utgave av Journal of the American Medical Association (JAMA).
1,6 kilometer mer gange
Til sammen deltok 2 767 personer i de 26 studiene, flesteparten kvinner, som var overvektige og temmelig inaktive før de begynte med gå-programmer. I gjennomsnitt varte studiene i 18 uker.
Forskerteamet fant at skrittellerbrukerne i de randomiserte forsøkene økte sin daglige fysiske aktivitet med 2 491 skritt. I observasjonsstudiene steg antall skritt med 2 183 per dag, sammenlignet med de som ikke brukte teller.
- Bare litt over 2 100 skritt høres kanskje ikke så mye ut, men det tilsvarerer en økning på 27 prosent i den fysiske aktiviteten, påpeker Bravata.
Ifølge et presseskriv fra JAMA utgjør 2 000 skritt en mile, cirka 1 609 meter.
Et skrittmål helt avgjørende
Å ha et mål om antall skritt, viste seg å være en nøkkelfaktor. Studiene som ikke inkluderte dette, viste ingen økning av betydning i fysisk aktivitet ved bruk av skritteller.
Dette står i kontrast til de godt over 2 000 ekstra skrittene per dag, gjennomsittsresultatet i de øvrige 23 studiene der det var lagt inn et “10 000 skritt om dagen”-mål eller liknende.
Annonse
Bravatas forskerteam fant også at de som brukte skritteller gikk ned i vekt.
Kroppsmasseindeksen, et mål på kroppsfett basert på høyde og vekt, gikk ned med 0,4. Ett eksempel: For en person som er 168 cm høy og veier 88 kilo, vil dette innebære et vekttap på 1,1 kilo.
- Ikke overrasket
En som ikke lar seg overraske over funnene, er fedmeekspert James Hill ved University of Colorado:
- Dette stemmer overens med alt vi tidligere har sett; vi kan få en ganske fantastisk økning i den fysiske aktiviteten ved at folk bruker skritteller, sier Hill.
Han er en av grunnleggerne av America on the Move - et nasjonalt initiativ som oppfordrer folk til å øke mengden skritt med 2 000 om dagen.
Så vil noen kanskje si at skrittelleren er en motegreie, og at det ikke finnes detaljerte bevis med hensyn til effektiviteten. Bravata peker også på at gjennomgangen de står bak, har noen begrensninger.
Bare 15 prosent av deltakerne i de 26 studiene var menn, og snittvarigheten bare 18 uker. Hun mener det trengs flere studier - som fokuserer nettopp på lagtidsbruken av skritteller.
Sparer store summer
Så får tiden vise hva slike studier kan fortelle oss. Skrittellerens stigende popularitet er i hvert fall uomtvistelig, som et verktøy for å motivere til og «overvåke» fysisk aktivitet.
Og; Bravata og kompani sin gjennomgang peker klart mot at bruken har positive effekter. Hvis folk går mer, sparer dessuten samfunnet penger, understreker forskerne i presseskrivet fra JAMA:
- Hadde 10 prosent av den voksne befolkningen i USA begynt med et vanlig gå-program, kunne anslagsvis 5,6 milliarder dollar i kostnader knyttet til hjertesykdom vært spart, sier de.
Annonse
Referanse:
Dena M. Bravata, et al. Using Pedometers to Increase Physical Activity and Improve Health: A Systematic Review. JAMA. 2007;298(19):2296-2304.